Het kan heel lastig zijn om jezelf centraal te stellen als het niet goed gaat met iemand van wie je houdt. Met je kind, je man, je ouders, een vriend of vriendin… De kans is groot dat je geneigd bent om de zorg voor anderen voorrang te geven op tijd en ruimte voor jezelf. Je zet je eigen behoeftes en verlangens aan de kant te voor straks, later, nooit.

Dit klinkt misschien hard, maar ik denk dat het misschien ook nodig is dat ik je even met je neus op de feiten druk.

De enige die echt voor jou kan zorgen en keuzes kan maken die goed zijn voor jou, ben jijzelf. Juist als het niet goed gaat met de mensen van wie je houdt is het extra belangrijk om heel goed voor jezelf te blijven zorgen. Als je batterij leeg is, dan heb je niets meer te geven.

Dit is niet makkelijk en voelt soms zelfs tegennatuurlijk. Zeker voor oudste dochters die van jongs af aan gewend zijn om klaar te staan voor anderen. Die vaak gezien, gehoord en gewaardeerd worden door dat wat ze voor hun medemens doen. Die daar onbewust misschien zelfs een deel van hun identiteit uit halen. Je weet dan vaak wel wat je niet meer wilt, maar weet nog niet zo goed wat je eigenlijk wel wilt, waar je van droomt.

Dit is herkenbaar voor meer oudste dochters. Daarom geef ik binnenkort de gratis online masterclass ‘Van dromen naar doen.’

In de interactieve masterclass ontdek je hoe het komt dat het soms zo lastig kan zijn om van dromen naar doen te komen. Je ontdekt hoe je nu eindelijk wel ruimte kunt maken voor je dromen, zonder dat je je hele leven overhoop hoeft te gooien.

Ben je erbij? Schrijf je dan in voor de masterclass ‘Van dromen naar doen’ op 8 februari aanstaande. Dat kan via deze link.

Je bent welkom.