Je bent druk. Je houdt veel ballen in de lucht. Mailtjes, afspraken, in gaten springen die vallen of dreigen te vallen.

In de waan van de dag zijn veel mensen geneigd om in de actie te schieten. Om te reageren op alles wat er op je af komt. Herkenbaar?

Hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is om tijdelijk op de rem te gaan staan. Om in plaats van in de actie-stand te schieten even op de stopknop te drukken. In plaats van in te zoomen, in de actie te schieten, uit te zoomen van je werk. Om afstand te nemen.

Ik hoor het je denken: Maar daar heb ik helemaal geen tijd voor! En toch is het belangrijk om dit wél te doen.

Waarom is uitzoomen belangrijk? Als je uitzoomt neem je afstand en ga je als het ware boven je werk hangen. Als je dat doet zie je ineens het grotere plaatje, de bredere context. Je krijgt een ander perspectief. Daardoor kun je zien wat de oorzaak is van een steeds terugkerende vraag of probleem. En dan pak je de oorzaak aan van een probleem in plaats dat je pleisters plakt en de symptomen bestrijdt.

Een bijkomend voordeel als je uitzoomt is dat je ook zicht krijgt op wat echt belangrijk is. Zodat je je prioriteiten kunt bepalen en met focus je werk kunt doen. Het geeft meer voldoening, energie en resultaat als je een paar dingen goed doet in plaats van dertig dingen half.

Als je uitzoomt en onderzoekt hoe je het geheel kunt versterken dan kijk je met een systemische bril. Maar hoe werkt dat dan?

In je leven maak je deel uit van verschillende systemen. Het gezin waarin je geboren bent. Je huidige gezin. De organisatie waar je voor werkt. Het team waar je deel van uitmaakt.

Je voelt je vaak loyaal naar systemen waar je deel van uitmaakt. En al die systemen kunnen een beroep op je doen. Een voorbeeld: ga je werken omdat er een gat is gevallen in het rooster of kies je ervoor om thuis te blijven bij je gezin? Of je voelt je verbonden met je team maar minder met de organisatie waar je voor werkt. Het is goed om je bewust te zijn vanuit welke loyaliteiten je bepaalde dingen doet of laat.

Veel van de patronen waar je later in je leven tegenaan loopt hebben een oorsprong in het gezin waarin je opgegroeid bent. Die patronen waren daar nodig en helpend om te overleven. De vraag is of deze patronen nu nog zo helpend zijn.

Ook hier helpt het als je afstand neemt zodat je kunt bepalen vanuit welke plek en positie jij met de minste moeite het meeste effect kan bereiken. Volgende week meer over hoe je het geheel sterker maakt.