Deze week zijn alle scholen weer begonnen. En ik weet niet hoe het voor jou is, maar zelf vind ik het altijd weer even zoeken naar een nieuw ritme na een periode van vrij zijn. 

Als ik terugkijk op onze vakantie hebben we het fijn gehad. Wakker worden wanneer je wakker wordt, lekker buiten zijn, lezen, creatieve projectjes, wandelen, een nieuwe omgeving verkennen. Ik had een stapel boeken mee en heb lekker gelezen. Mijn werk heb ik even helemaal losgelaten en dat was fijn. 

We hebben op vakantie ook wel wat zorgen gehad. Onze dochters waren naar de internationale wereldjamboree in Zuid-Korea en dat verliep niet vlekkeloos: het terrein was niet op tijd klaar vanwege wateroverlast en daarna was er een hittegolf. Vervolgens een tijdig georganiseerde evacuatie van het terrein in verband met een orkaan. We werden als ouders goed op de hoogte gehouden en toch houdt dit je bezig. Al met al is de vakantie voorbijgevlogen. 

Waar ik mezelf tijdens het inpakken voor de vakantie op betrapte, is dat ik voor de vakantie dingen ‘op mijn vakantiestapel’ had gelegd. Boeken, creatieve projecten, maar ook een aantal keuzes die ik wilde maken. Voor we weg gingen dacht ik nog dat ik daar in de vakantie alle tijd en ruimte voor zou hebben. Het gevolg is dat mijn verwachtingen van wat ik allemaal kan en wil doen in de vakantie te hoog zijn.

Achteraf moet ik dan ook wel een beetje om mezelf grinniken. Mijn boekenstapel was gegroeid tot een stapel waarbij ik gemiddeld 2 boeken per dag zou moeten lezen. Dat was me zelfs niet gelukt als ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat had gelezen.

Dit hoor ik ook terug in de gesprekken die ik al heb gevoerd zo net na de vakantie. Je bent minder uitgerust dan je had verwacht. De vakantie viel wat tegen want het was te heet, te nat of koud. Je bent meer samen geweest wat fijn is, maar je hebt minder tijd voor jezelf gehad dan je vooraf dacht. Het kan ook zijn dat je het ontspannen gevoel van de vakantie graag mee wilt nemen je leven in en je afvraagt hoe je dat gaat doen. 

De vraag die ik mezelf heb gesteld is: hoe kan ik op dagelijkse basis tijd maken voor de dingen die ik fijn vind en dit niet meer uitstellen tot het weekend of de vakantie? Zo ben ik nog steeds lekker aan het wandelen, lees ik iedere dag een stukje en gaan we af en toe een nachtje weg met onze brandweerbus. Die mini-vakanties voelen licht aan en geven energie, plezier en verbinding. 

Dit gaat niet vanzelf. Het vraagt bewustwording en stapjes blijven zetten. 

Hoe is dat voor jou? Hoe voel je je nu de vakantie afgelopen is? Heb je zin om weer te beginnen of voel je nu dat het tijd is om het echt anders te gaan doen?

Mocht je nu merken dat je dat graag zou willen en dat het nog niet zo makkelijk is, dan wil ik je graag uitnodigen voor de masterclass die ik geef op vrijdag 8 september om 9.30 uur. In de masterclass geef ik je inzicht over waarom het anders aanpakken nog niet zo makkelijk is en wat je zou kunnen doen om meer plezier en energie te ervaren. De masterclass is dan in ieder geval een moment voor jezelf. Aan het eind van de masterclass kun je me ook vragen stellen.

Je bent welkom! Past het niet in je agenda en ben je wel nieuwsgierig? Meld je dan toch aan want dan sturen we je na afloop de opname toe. 

Een fijne dag vandaag!