Zaterdagavond. Het is donker als ik na een paar uur sauna in de auto stap en naar huis wil rijden. Bij het wegrijden merk ik direct dat er iets niet klopt. Mijn stuur trekt enorm naar links. Ik parkeer de auto en stap uit. Sh*t. Lekke band. Mijn eerste reactie: ik bel Peter: ‘Ik heb een lekke band. Wat moet ik nu doen?’

Na een: ‘Sta je veilig? En mijn antwoord: ‘Ja’ vraagt hij of ik een reservewiel in de auto heb liggen. Na nog een ‘Ja’ van mijn kant zegt hij: ‘Ik kom er nu aan.’ Dat maakt me al blij. Hulp is onderweg.

Mijn vader heeft ooit wel een poging gedaan om me te leren hoe ik een fietsband moet plakken als onderdeel van de opvoeding. Maar dat dat nu echt is blijven hangen kan ik niet zeggen. Een autoband verwisselen heb ik nog nooit gedaan.

Terwijl Peter in de auto springt, duik ik mijn dashbordkast in en pak het instructieboekje erbij. Niet veel later lig ik met mijn zaklamp, instructieboekje, gereedschap en het vervangende ‘thuiskomer-wiel’ naast de auto en ik begin.

Na een paar minuten stopt er een auto. Er stapt een vrouw uit en ze vraagt: Kan ik je helpen?

Dankbaar kijk ik haar aan en samen beginnen we. Ze heeft prachtig gemanicuurde handen en toch liggen we samen op ons knieën naast de auto. Stap voor stap doorlopen we de stappen uit het instructieboekje en zetten de krik onder de auto. Terwijl we bezig zijn ontstaat een bijzonder gesprek over haar man die vijf weken geleden is overleden na een lang ziekbed.

Even later stopt er nog een auto en krijgen we hulp van een man die ons bezig zag. Hij heeft het klusje vaker geklaard. Ik bel Peter dat ik hulp heb gekregen en dat hij weer naar huis mag rijden. Binnen een half uur zit mijn ‘thuiskomertje’ onder de auto en wisselen we onze contactgegevens uit.

En ik denk aan het boek dat ik cadeau gekregen heb en aan het lezen ben: Pak je Carlosmoment, Klein gebaar, groot geluk van Jaap Bressers. Dit is zo’n Carlosmoment! Het moment dat iemand echt het verschil maakt.

Ze bestaan! Engelen in mensenkleding.

Niet veel later rijd ik koud maar dankbaar weer naar huis.

Nieuwsgierig naar het boek Pak je Carlosmoment? Je bestelt het boek via deze link.