Videoblog: #abookaweek Profit first, Mike Michalowicz en Femke Hogema

Ik leefde van factuur naar factuur

Toen ik net begon met ondernemen leefde ik van factuur naar factuur. Het was iedere maand weer spannend of ik de vaste lasten op de gezamenlijke rekening kon betalen. Als dat gelukt was dan herinvesteerde ik wat er over bleef direct weer in mijn bedrijf. Ik voelde me eigenlijk nooit vrij, want als ik niet met klanten werkte kwam er ook geen geld binnen. Om dezelfde reden vond ik afstand nemen en op vakantie gaan ook lastig

Zal ik maar weer een baan in loondienst gaan zoeken?

Waar ik mijn bedrijf was begonnen uit een ideaal veranderde dat langzaam. En als ik heel eerlijk ben heeft de gedachte om weer een baan in loondienst te zoeken best wel eens door mijn hoofd gespeeld. Iedere maand een bepaald aantal uur werken, daar salaris voor ontvangen en daarnaast vrij zijn om je eigen dingen te doen. Klinkt best goed toch?

Dat moet toch anders kunnen?

Toch voelde ook dat niet goed. Ik voelde diep van binnen dat er toch een andere manier moest zijn om grip te krijgen op de financiën in mijn bedrijf. En die praktische handvatten kreeg ik toen ik het boek Profit First van Femke Hogema in mijn handen kreeg. Lezen over financiën had nu niet direct mijn interesse maar toen ik eenmaal in Profit First begon te lezen kon ik het niet meer wegleggen. Wat een geschenk!

Het boek veegt de formule Omzet – Kosten = Winst van tafel. In plaats daarvan krijgt winst een belangrijke plek: Omzet – Winst = Kosten. Deze verandering in manier van denken maakt het mogelijk dat iedere ondernemer vanaf de eerste dag een financieel succesvol bedrijf kan runnen.

Kop-in-het-zandstrategie

De eerste jaren dat ik aan het ondernemen was hanteerde ik de kop-in-het-zand-strategie. Ik heb het lange tijd niet willen horen maar de financiële kant van je bedrijf is toch echt het fundament van een gezond bedrijf. Want dat voorziet mij als eigenaar van een goed salaris, het betaald de rekeningen op tijd en maakt voldoende winst om te kunnen investeren en ontwikkelen. En een gezond financieel bedrijf draagt bij aan een betere wereld. Ik wist dat ik de financiële kant van mijn bedrijf ook serieus moest gaan nemen.

Profit first in de praktijk: Winst!

Ik heb het boek Profit First niet alleen gelezen maar ook geïmplementeerd. Sindsdien lig ik niet meer wakker van de financiële zorgen doordat ik de grip op mijn financiën terug heb.

Ik keer mijzelf ieder kwartaal winst uit wat ik aan dingen mag besteden die me blij maken. Van de winstuitkering van afgelopen kwartaal neem ik bijvoorbeeld mijn zusjes mee naar een concert van Jacqueline Goavaert (je weet wel, de zangeres van Krezip).

Maar hoe werkt Profit first?

Profit first gaat uit van de wet van Parkinson. Die gaat ervan uit dat we de beschikbare ruimte in tijd en geld benutten. Zelf herken ik dat maar al te goed: Als ik een dag de tijd heb om een klus te klaren dan heb ik een dag de tijd nodig om dat voor elkaar te krijgen. Heb ik twee uur de tijd, dan lukt het me ook om dezelfde klus te klaren. Zo werkt dat voor mij ook met mijn financiën. Als ik 50 euro in m’n portemonnee heb ik gun ik mezelf een lekkere lunch in de stad. Heb ik nog 5 euro dan drink ik alleen een goede kop koffie (of ik bedenk me dat ik ook thuis een kop koffie kan drinken).

Profit First gaat uit van vier basisprincipes:

  1. Gebruik kleine borden: als je kleinere borden hebt eet je minder.
  2. Eet in een bepaalde volgorde: door eerst je winst te nemen, daarna je salaris en de belastingen opzij te zetten wordt je potje kosten kleiner en geef je minder geld uit.
  3. Ban elke verleiding uit: wat je niet ziet/beschikbaar is gebruik je niet.
  4. Zorg voor ritme: je hebt altijd een vinger aan de pols en wordt niet overvallen.

Als ondernemer maak je de potjes: omzet, winst, salaris, belastingen en kosten. Het idee is dat je alle inkomsten die erin komen binnenkomen in het potje omzet. Dat is 100% van je inkomsten.

En van dat potje omzet verdeel je 2x per maand het saldo over de andere potjes volgens vooraf gestelde percentages. Het voordeel hiervan is dat je dus niet achteraf bekijkt wat er over blijft aan geld, maar dat je vooraf je geld al verdeelt. In mijn geval zet ik 5% van mijn omzet opzij in het potje winst. Sinds ik dit principe toepas betaal ik mijzelf ook iedere maand een vast salaris/privé-opname uit en wacht ik niet langer op de restjes die over blijven. Dat geeft veel rust.

Wat er ook gebeurt als je het geld verdeelt over de potjes je dus minder geld te besteden hebt in het potje kosten. En dat maakt dat ik kritischer ben op de kosten die ik maak.

Profit First thuis toepassen: Oma’s enveloppensysteem

Het boek is geschreven voor ondernemers. Maar ik ben zo enthousiast dat ik de principes nu ook toepas op mijn financiële zaken thuis. Want wie wil dat nu niet? Geld hebben om leuke dingen mee te doen?!

Het principe van Profit First kun je vergelijken met het oude enveloppensysteem van vroeger.

Van het geld dat er inkomt (of dat nu omzet, salaris of een uitkering is) maak je potjes. Het geld vooraf toekennen aan bepaalde potjes maakt dat je bewustere keuzes maakt.

Mijn advies voor ondernemers?

Lig jij wakker van je financiën? Of kun je wel wat meer financiële rust gebruiken?
Schaf het boek aan en implementeer de principes. De rust die het je oplevert is iedere euro dubbel en dwars waard.

Heb je nog vragen of wil je meer weten?

Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!

Fijne dag!

Hartelijke groet,