Wil jij ook betere problemen?

Ik hoor je denken. Betere problemen? Ik wil helemaal geen problemen.

Herkenbaar. Dat dacht ik ook toen ik het boek las van Mark Manson: De edele kunst van Not giving a f*ck las. Ik zal je uitleggen wat hij daarmee bedoelt.

Geluk ontstaat door het oplossen van problemen

Problemen zijn er altijd in ons leven. Als je een gezondheidsprobleem oplost door bijvoorbeeld meer te gaan bewegen dan creëer je nieuwe problemen. Bewegen kost tijd. Je krijgt spierpijn.

Geluk ontstaat door het oplossen van problemen. Het sleutelwoord is hier het ’oplossen’ van problemen. Niet het wegdrukken of vermijden. Als je dat doet ga je je ellendiger voelen.

Om gelukkig te kunnen zijn hebben we iets nodig om gelukkig te kunnen zijn. Geluk is daarom een vorm van actie. Het is een activiteit. Het ware geluk schuilt in het vinden van problemen die je leuk vindt om te hebben en leuk vindt om op te lossen.

Helaas vinden veel mensen het leven niet zo simpel.

Je saboteert jezelf vaak op twee verschillende manieren:

  1. Ontkenning
    Sommige mensen ontkennen gewoon dat hun problemen bestaan. Dat geeft misschien op korte termijn een goed gevoel, maar leidt tot een leven vol onzekerheid, niet constructief gedrag, schaamte en schuldgevoel.
  2. Slachtofferrol
    Sommige mensen kiezen er liever voor te geloven dat ze niets kunnen doen om hun problemen op te lossen, zelfs als dat in feite wel het geval is. Slachtoffers geven liever anderen de schuld van hun problemen of ze geven de schuld aan omstandigheden die buiten zichzelf liggen.

Mensen ontkennen problemen of geven anderen er de schuld van om de simpele reden dat het makkelijk is en goed voelt, terwijl het oplossen van problemen vaak moeilijk is en slecht voelt.

Schuld en ontkenning geven ons op korte termijn een oppepper. Het is een manier om tijdelijk aan onze problemen te ontsnappen en dat geeft ons een korte roes waardoor we ons beter voelen.

Een roes is een oppervlakkige of onproductieve manier om je leven invulling te geven. Een roes genereert regelmatig ook verslaving.

Als ik heel eerlijk naar mezelf kijk heb ik mezelf ook lange tijd schuldig gemaakt aan zowel de slachtofferrol als de ontkenning. Meer dan eens heb ik mijn kop in het zand gestoken.

Wat je niet ziet is er niet. Toch?

Ik heb zelf ervaren dat het op langere termijn niet werkt. Dat ik er beter aan doe om mijn problemen onder ogen te komen en ze op te lossen. Is dat makkelijk? Nee. Doet het pijn? Ja.

Maar levert het wat op? Ja!

Sinds ik mijn problemen niet meer wegdruk of in de slachtofferrol schiet maar oplos is mijn leven een stuk leuker geworden. Soms moet je eerst moeilijke dingen doen voordat andere dingen makkelijker worden. En kom ik dan geen problemen meer tegen? Nee, maar het zijn wel betere problemen.

Herkenbaar?

Als jij problemen op je pad krijgt wat is dan jouw neiging? Steek je je kop in het zand en ontken je wat er aan de hand is? Of kruip je misschien wel in de slachtofferrol en leg je de schuld van de omstandigheden buiten jezelf? Of ga je op zoek naar de oorzaak van je probleem en los je de oorzaak op. Ik ben heel benieuwd!

Worstel je met problemen en kom je er alleen niet uit? Ik denk graag met je mee. Vraag nu een persoonlijk adviesgesprek aan waarin we je vraag verhelderen en ik met je meedenk of en hoe ik je zou kunnen helpen. Doen hoor!

Hartelijke groet,