Geïrriteerd kijk ik naar de app van de sportschool. Alle yogalessen in de avonden en in het weekend zijn volgeboekt. Alweer. Dit is de zoveelste week op rij dat ik me niet kan inschrijven voor de lessen die ik graag zou willen doen. 

Ik merk dat ik gefrustreerd raak. Nu zou ik in plaats van gefrustreerd te raken ook ergens een lichtje kunnen zien branden: gebeurt iets 1x dan is het een incident, gebeurt iets 2x dan is het toevallig, gebeurt iets 3x dan is het een patroon. 

Wat maakt nu dat er steeds geen plek is voor mij is in de yogales?

Ik probeer eerst de sportschool de schuld te geven: ze bieden gewoon te weinig lessen aan als iedere les overtekend is. Tegelijkertijd stel ik mezelf ook de vraag: wat maakt dat ik me niet op tijd inschrijf voor de les en daardoor wel mee kan doen? 

Ik betrap mezelf erop dat ik mezelf niet wil vastleggen. Ik wil mijn opties openhouden en daardoor schrijf ik me niet in. Ik wil in het moment kunnen beslissen: als ik zin heb om een yogales te gaan doen, wil ik dat kunnen doen. Als ik zin heb om te wandelen wil ik mijn wandelschoenen aan kunnen doen en naar buiten gaan. 

Je opties openhouden voelt vrij en tegelijkertijd schuilt er ook een valkuil in. Ik herken het niet alleen bij mezelf maar ook bij veel oudste dochters. In de waan van de dag heb je al best een drukke agenda. Je werkt hard, zorgt voor alles en iedereen. Zorgt er ook thuis voor dat de boel op rolletjes draait en tegelijkertijd snak je naar tijd en ruimte voor jezelf.

Omdat je al druk bent voelt je ‘vastleggen’ op die andere momenten als iets wat er ook nog bij komt. De valkuil van je niet intekenen of een commitment aangaan met jezelf, is dat je de vervolgens de ruimte niet hebt voor iets dat goed is voor jou. Die tijd en ruimte lekt weg. 

Je denkt dat je vrij bent door je niet vast te leggen. Maar door je niet vast te willen leggen ben je tegelijkertijd helemaal niet zo vrij. Ik kan al ruim een maand niet naar de yogalessen die ik wil volgen omdat ik te laat ben met intekenen en dan vraagt het veel meer discipline van mij om toch te gaan sporten. 

Dus…deze week ga ik me wel op tijd inschrijven voor de yogales zodat ik die tijd en ruimte voor mezelf in ieder geval geregeld heb. 

Hoe is dat voor jou? Wat ga jij doen om die tijd voor jezelf te regelen? Ik ben heel benieuwd.