Morgen is het weer zover. We mogen naar de stembus toe.

Onze oudste dochter kwam thuis van school: ‘Mam. Ik denk dat ik een onvoldoende heb voor mijn maatschappijleertoets. Ik hoef gelukkig maar een drie te halen om voldoende te blijven staan. Ik denk dat dat net is gelukt. Je hoeft je geen zorgen te maken.’

Ik glimlach in mezelf. Het contrast tussen mijn oudste dochter (15) en mijzelf had niet groter kunnen zijn. Waar ik me suf leerde om ‘het beste meisje van de klas’ te zijn is onze dochter nogal berekenend: hoe kan ik met zo min mogelijk inspanning een goed resultaat bereiken. En eerlijk is eerlijk: ze had een prima rapport en daardoor blijft er tijd en ruimte over voor de dingen die ze ook belangrijk vindt.

De samenvatting die ze moest leren voor de toets ging over het kiesstelsel in Nederland en zo raakten we in gesprek over de verkiezingen. Ik vertelde haar het verhaal dat ik online las over dat een opa op leeftijd zijn stembiljet aan zijn kleinzoon had gegeven met de boodschap: ‘jij hebt de toekomst nog voor je liggen. Vertel jij mij maar waar ik op moet stemmen.’

Met haar vrienden bij scouting, waarvan een aantal nu voor het eerst het recht hebben om te stemmen, had ze al mooie discussies gehad en ik vroeg haar: maar waar zou jij op stemmen als je nu zou mogen stemmen?

Dat wist ze niet en zo zaten we wat later samen de kieswijzer in te vullen. Haar bewustzijn op thema’s en de keuzes die ze daarin maakte verraste me en leverde mooie gesprekken op.

Ze ging ook echt op onderzoek uit in de partijprogramma’s om haar laatste afweging te maken. En ze zei: en omdat jij het belangrijk vindt stem ik ook op een vrouw want nog maar 31% van de politici is vrouw.

Zo kwamen we ook in gesprek over strategisch stemmen. Hoe je door strategisch te stemmen kan zorgen voor meer vrouwen in de politiek (deze site helpt: https://stemopeenvrouw.com/).
En ook nu ging ze op onderzoek uit door ook de profielen van de vrouwen te bekijken en zo haar keus te maken voor de vrouw die stond voor de thema’s die zij belangrijk vindt.

En waar ik nog een ‘zwevende kiezer’ ben is mijn dochter eruit en krijg ik nog een mooie les van haar mee: ‘Mam, je moet wel gaan stemmen hoor, want het is een recht.’

Het komt wel goed met die dochter van ons. Zelfs als ze een 3 haalt voor haar maatschappijleertoets…

 

PS. Ze had uiteindelijk een 4,7 voor haar maatschappijleertoets. 😉