Wat gebeurt er als jij jezelf de vraag stelt: wie is voor jou een vrouwelijk rolmodel? Wie vervult voor jou een voorbeeldfunctie en laat zien wat er allemaal mogelijk is?

Ik ben benieuwd wat er in je opkomt…

Als ik deze vraag stel en dan komen er vaak een aantal bekende namen voorbij. Oprah Winfrey wordt bijvoorbeeld vaak genoemd en daarna blijft het best stil.

We hebben nog niet zo veel vrouwelijke rolmodellen.

En dat is ook niet zo heel gek als je kijkt naar de geschiedenis: pas in 1919 kregen vrouwen stemrecht, onze oma’s werden nog ontslagen als ze trouwden en onze moeders kregen ontslag als ze zwanger raakten.

Pas in 1956 werden vrouwen gezien als handelingsbekwaam en konden ze een eigen verzekering of hypotheek afsluiten. Dat betekende dat je tot 1956 als vrouw financieel afhankelijk werd van je man. Vrijwel de enige manier om als vrouw te blijven werken in die tijd was om niet te trouwen en geen kinderen te krijgen.

Ook tijdens de geschiedenislessen op school kregen vooral mannen de hoofdrol. De rol van vrouwen in de geschiedenis bleef vaak onderbelicht.

Waarom is het nu zo belangrijk om een vrouwelijk rolmodel te hebben?
Een rolmodel is een persoon of een type persoon/persoonlijkheid die een voorbeeldfunctie vervult voor een bepaalde groep mensen.

Het hebben van rolmodellen laat vrouwen zien wat er mogelijk is. Dat kan ontzettend inspirerend werken. Zo las ik een tijd geleden dat Whoopi Goldberg op tv een zwarte actrice zag en toen tegen haar moeder zei: mam, wat zij doet, dat ga ik ook doen. De rest is geschiedenis.

Rolmodellen laten zien wat er mogelijk is, maar we hebben er dus lange tijd niet veel gehad. Gelukkig is dat nu aan het veranderen.

Als je kijkt wat rolmodellen met elkaar gemeen hebben is dat ze authentiek zijn. Ze leven en werken op een manier waarop ze trouw zijn aan hun waarden. Ze hebben een grotere droom voor de wereld en het lef om zich uit te spreken en door te blijven gaan ook als het moeilijk wordt of als ze te maken krijgen met kritiek.

Rolmodellen laten dus zien wat er mogelijk is voor jou en kunnen je daarmee inspireren om ook te gaan voor waar jij in gelooft of het verschil in wilt maken.

Veel rolmodellen zijn leiders.
Als je om je heen kijkt die je nog steeds dat het grootste gedeelte van ondernemers en de leiderschapsposities in organisaties worden vervuld door een man. Tegelijkertijd die je ook dat vrouwen met een inhaalslag bezig zijn en steeds meer vrouwen ook de topposities gaan innemen of een eigen bedrijf opstarten. Een positieve ontwikkeling.

De pioniers, de vrouwen in de voorhoede hebben belangrijk werk voor ons verricht. Ze laten zien dat het mogelijk is om als vrouw de leiding op je te nemen.

Veel vrouwen op leiderschapsposities hebben masculiene kwaliteiten ontwikkeld. Dat was ook nodig om je plek te veroveren in de bestaande systemen. Systemen zijn gericht op het overleven van het geheel en de neiging kan dan zijn om ‘meer van hetzelfde’ aan te trekken. Je moest ‘one of the guys worden’ om je plek in te kunnen nemen en serieus genomen te worden.

Als ik hierover in gesprek ga met vrouwen met ambitie dan kan dit afschrikken. Ze willen wel de leiderschapsposities innemen, maar dat wel op een manier doen waarop ze integer en trouw kunnen blijven aan zichzelf. Het rolmodel dat ze nu regelmatig zien is die van een leider die 24/7 aan het werk is. Ze zien vaak op tegen het politieke spel dat we nog regelmatig zien in de top van organisaties dat gaat over persoonlijke deelbelangen en niet over het versterken van het geheel.

Het is dus belangrijk dat we nieuwe vrouwelijke rolmodellen gaan herkennen die laten zien dat het anders kan. Ze laten zien hoe je als vrouw authentiek kunt leiden. Een mooi voorbeeld daarvan is Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland. Een authentieke vrouw en leider gericht op het versterken van het geheel.

Het kan dus wel.

Dus stel jezelf nog eens de vraag: wie inspireert jou als het gaat om leiderschap nemen? En wat zou jij daarvan kunnen leren?

Wat vraagt dat van ons als vrouwen en leiders?
Het vraagt van ons dat we onze eigen definitie van een leider gaan ontwikkelen. Wat zijn jouw waarden? Waar wil jij van binnenuit het verschil in maken in de wereld? Wat vraagt dat van jou in de keuzes die je maakt en de stappen die je zet?

Dit helder krijgen voor jezelf vraagt tijd en ruimte. Dat lukt je vaak niet in de hectiek van de waan van de dag. Dat is de reden dat ik binnenkort weer met een nieuwe jaargroep ga starten. Een kleine groep van maximaal 8 vrouwen die een jaar lang met elkaar op ontdekkingsreis gaan. Een deelnemer uit een eerdere groep zei:

‘Ik heb nu veel scherper wat mijn waarden en kwaliteiten zijn en waar ik mijn bijdrage aan wil leveren. Doordat we langer met elkaar optrekken zie je elkaar ook groeien en ontwikkelen en word je uitgenodigd om zelf ook spannende stappen te zetten.’

Wil jij ook ontdekken wat je volgende stap is? Vraag dan nu een gesprek met me aan waarin we kunnen verkennen of de jaargroep aansluit bij jouw ontwikkelingsvraag.

Je bent welkom!