Iedere dag maken we duizenden keuzes. Groot en klein.

Het begint al als je nog in bed ligt. Zet je de wekker uit en sta je op zodat je de dag rustig kunt beginnen of druk je nog een keer op de snoozeknop? Doe je een spijkerbroek aan of toch dat jurkje? Sneakers waar je lekker op kunt lopen of toch je hakken? Begin je je dag met een voedzaam ontbijt of grijp je wat voor handen ligt voordat je aan je dag begint? Drink je een kop koffie, thee of water? Ga je met de fiets of met de auto naar je werk?

Veel van die keuzes maken we snel en onbewust. Gelukkig maar. Anders zou je helemaal gek worden.

Maar er zijn ook van die keuzes die je flink bezig kunnen houden. Overdag maar ook ’s nachts. Vaak zijn dat keuzes die meer invloed hebben op je leven. Die een grotere verandering met zich meebrengen en consequenties hebben. Op jezelf. Je gezin. Je financiën. Je tijd.

We hebben geleerd om dat soort keuzes vooral met onze ratio, met ons hoofd, te maken.

Je hebt vast wel eens eindeloze rijtjes gemaakt met voor- en nadelen van de keus. Op papier en in je hoofd. Je blijft maar malen over wat de perfecte keuze of het juiste moment zou zijn.
En dat wikken en wegen kost bakken tijd en energie.

Dat soort keuzes herken ik zelf ook. Nachtenlang heb ik wakker gelegen of ik wel of niet mijn baan op zou zeggen om volledig voor het ondernemerschap te kiezen. En dan komt ook de bezwarenmachine op gang: Ja, maar…

Keuzes maken is spannend, want er komt vaak angst bij kijken. Je weet wat je hebt en je kunt niet altijd overzien wat de consequenties zijn van je keus. Vaak zit er een angst dat je je hele leven op zijn kop te gooit en begint je innerlijke rechter harder te tetteren. En laat die innerlijke rechter nu niets liever willen dan jou lekker op de plek houden waar je nu bent. Die vindt het wel prima zo. Lekker veilig en vertrouwd.

Maar wat helpt dan wel?

Wat je kan helpen is om meer afstand te nemen. Door uit te zoomen zie je vaak dat de keus die je wilt maken minder groot is dan je denkt als je er middenin zit.

En weet dat de antwoorden voor je keus vaak niet in je hoofd liggen waar je ze wel zoekt.

Neem ook letterlijk afstand. Ga lekker even iets anders doen: een stuk wandelen, lekker douchen. Want vaak op de momenten dat je het niet verwacht komt het inzicht voor de keus die je mag maken. En die keus of het inzicht dat je op dat soort momenten invalt is eigenlijk altijd de juiste keus voor jou. Twijfel dan ook niet langer maar hak die knoop door.

Mijn eigen ervaring en die van mensen om me heen die een spannende keus hebben gemaakt is achteraf: dat had ik veel eerder moeten doen.

Je hebt vaak meer spijt van de keuzes die je niet hebt gemaakt, dan van de keuzes die je wel hebt gemaakt. En je kunt altijd opnieuw kiezen.

Een keuze maken, een besluit nemen, geeft kracht. Welk besluit het ook is.

Sta je ook voor een keuze en kom je er alleen niet uit? Of weet je het eigenlijk wel maar durf je nog niet en kun je wel wat hulp gebruiken? Maak dan gerust een afspraak met me voor een persoonlijk adviesgesprek. Je vraag samen onderzoeken met een opstelling kan ook.

Mail me dan even op info@aikeborghuis.nl. Je bent welkom!