Laatst betrapte ik mezelf er weer op. Ik was aan het winkelen met een vriendin en ik vond twee jurken die ik mooi vond.
De ene jurk was in de uitverkoop en de andere jurk kwam uit de nieuwe collectie. Mijn eerste neiging was om te kiezen voor de jurk in de opruiming.

Tot mijn vriendin vroeg; maar in welke jurk voel je je nu het fijnst?
Dat was heel duidelijk: de jurk uit de nieuwe collectie. Door haar vraag heb ik die gekocht en wat ben ik er blij mee!

Dat ik me bijna liet leiden door de prijs bij de aanschaf van iets nieuws voor mezelf, in dit geval een nieuwe jurk, is een oud patroon wat ik nog af en toe tegenkom. De stem van mijn innerlijke rechter tettert dan op stevig volume: ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’

Maar als ik heel eerlijk ben ligt er nog een patroon dieper verscholen onder de keus voor een nieuwe jurk, namelijk: ben ik het wel waard?
Ben ik het wel waard om die mooie nieuwe jurk voor mezelf te kopen?

Het ging in dit geval dus niet over de prijs van de jurk, maar over de waarde. Mijn eigenwaarde of zelfliefde om mezelf het beste of het mooiste gunnen.

Gelukkig weet ik en kan ik ook echt voelen dat ik die jurk meer dan waard ben. Ik draag hem dan ook met veel plezier. Ik heb er zelfs een mooie panty bij gekocht die niet steeds afzakt. Maar als mijn vriendin me niet de vraag had gesteld had ik waarschijnlijke gekozen voor de ‘wel-leuke-jurk’ uit de opruiming.

Als ik om me heen kijk zie ik dat ik niet de enige ben die zich af en toe (of regelmatig) laat leiden door prijzen. Dat zie ik vooral bij vrouwen.

En ook dat is niet zo gek. Al van jongs af aan hebben we geleerd om goed met ons ‘huishoudboekje’ om te gaan. En dat is ook belangrijk. Maar jezelf iets gunnen, geld uitgeven aan jezelf of een investering doen in jezelf is ons niet met de paplepel ingegoten.

Pas toen ik vastliep in 2008 ben ik voor het eerst gaan investeren in persoonlijke ontwikkeling en groei. Door het inschakelen van een coach en door opleidingen voor mijn persoonlijke ontwikkeling en groei te volgen.

Die investeringen vond ik in het begin heel lastig: want hoe weet ik nu dat ik het geld dat ik investeer terugverdien? Ik kan het geld ook steken in mijn gezin, bijvoorbeeld door samen op vakantie te gaan.

Inmiddels ervaar ik op dagelijkse basis dat ik minder hard hoef te werken om meer resultaten te bereiken. Ik voel me vrijer en blijer en meer van betekenis. Ik ben met meer aandacht thuis bij mijn man en dochters. Ik had nooit zo kunnen groeien met mijn bedrijf als ik nu doe nu als ik niet was gaan investeren in de samenwerking met mijn team.
Dat is allemaal mogelijk geworden sinds ik ben gaan investeren in mezelf.

Was dat niet spannend in het begin? Zeker wel.

Maar of het nu gaat over de investering in een mooie jurk of over persoonlijke ontwikkeling en groei, ik stel mezelf de vraag: wat levert deze investering me op langere termijn op? Is die winst groter dan de investering? Dan is het de investering waard.

Welke investering in jezelf zou jij graag willen doen?