Vorige week zat ik zelf weer ‘in de schoolbanken’. Omdat ik met mensen werk vind ik het belangrijk om de zaag scherp te houden. Om te groeien als mens en als coach. Zo neem ik nu onder andere deel aan de mastermind voor ervaren coaches onder leiding van Nicole Offenberg. Dat vind ik heerlijk: ik ben nieuwsgierig, hou van leren en ontwikkelen met gelijkgestemden. Verbinding in de groep. Anders kijken. Het voedt me, ik laad op en ik leer bij. 

Het thema van de dag was groei. Een onderwerp waar ik een haat-liefde verhouding mee heb. Dat komt omdat ik groei vaak associeer met lineaire groei aan de buitenkant: groot, groter, grootst. Terwijl het daar voor mij niet om gaat. Maar wat is groei dan wel voor mij?

Ik ontdekte dat het voor mij meer draait om ontwikkeling dan om groei. Jezelf ontwikkelen en vervolgens anderen helpen. Ontwikkelen gaat voor mij over zijn met wat er in het hier en nu is.

Groei is voor mij vaak gericht op de toekomst. Doelen en resultaten die ik nastreef. En als ik niet uitkijk krijg ik levenshaast. Het gevoel dat het niet goed is zoals het nu is en dat ik het moet ‘fixen’.

Als gaat over ontwikkeling dan geeft dat een heel ander gevoel: ik ervaar meer rust in mezelf. Hoe wil ik me nu voelen? Hoe wil ik leven en werken? Want als het gaat om ontwikkeling dan ben ik precies op de plek waar ik nu ben. En dat geeft rust.

Ook al is dat is nog niet altijd zo makkelijk. Omdat ontwikkeling vaak een proces is dat binnenin je gaande is en je de opbrengsten nog niet direct ziet. Je ontdekt ook dat je het soms even niet weet. Dat vraagt vertrouwen. Wat mij enorm helpt (en jou waarschijnlijk ook) is even terug te kijken naar de ontwikkeling die je het de afgelopen jaren hebt doorgemaakt. Daar sta je vaak niet zo bij stil totdat je er echt even de tijd voor neemt.

Want je had niet kunnen staan op de plek waar je nu bent als je niet in ontwikkeling was geraakt. Zelf ben ik een tijd geleden geïnterviewd door Carin Tiggeloven met als thema: Hoe doet ze het. En wat was het waardevol voor mij om terug te kijken op de ontwikkeling en groei die ik heb doorgemaakt de afgelopen jaren. Die vergeten we vaak.

Welke ontwikkeling heb jij doorgemaakt de afgelopen tijd?

Ik ben heel benieuwd! Deel het gerust met me. Altijd fijn om van je te horen!

PS. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen? Dan kun je via deze link de podcast terugluisteren.