Per dag gaan er zo’n 50.000 gedachten door ons hoofd. Sommige bewust, maar de meeste onbewust. Gelukkig maar. Want je zou er stapelgek van worden. Je hoofd zit vaak al zo vol met gedachten dat je er behoorlijk druk mee kunt zijn.

Een tijd geleden las ik dat bij de meeste mensen 80% van deze gedachten negatief is.

Dus sta maar eens stil bij de vraag: wat gaat er allemaal door jouw hoofd heen?
En zijn die gedachten positief of negatief?

Alles wat je zegt en denkt tegen jezelf wordt door je systeem als waar aangenomen. 

Je systeem ziet dit vaak als een opdracht en probeert dit zo snel mogelijk te realiseren.

Als je je dus vooral richt op je negatieve gedachten dan krijg je er meer van. 

Richt je je op je positieve gedachten dan maakt dat een wereld van verschil.

Als je dus veel negatieve gedachten hebt en daar je aandacht op richt wordt je leven echt een stuk zorgelijker en minder leuk. Dat herken ik ook uit mijn eigen leven. 

Tot een paar jaar geleden waren mijn gedachten vooral negatief: dit was niet goed, dat deed ik niet goed.

Ook de ‘als-dan’ redenaties had ik vaak: Ik moet eerst dit doen of bereiken voordat ik een volgende stap kan of mag zetten voor mezelf. Zo moest ik bijvoorbeeld echt eerst een internationale masteropleiding afronden voordat ik mijn baan in loondienst op mocht zeggen. Dat deed ik braaf maar achteraf gezien heb ik deze opleiding in de eerste twee jaar van mijn opleiding helemaal niet gebruikt. Ik stelde mezelf allerlei voorwaarden waar ik aan most voldoen voordat ik in beweging mocht komen en stappen mocht zetten. Niet helpend.

Als je je dus vooral richt op je negatieve gedachten dan krijg je hier meer van. 

De eerste stap die kan helpen is je negatieve gedachten de ruimte te geven en te herkennen. Als mijn innerlijke rechter met me aan de haal gaat (en geloof me, dat doet ze nog steeds regelmatig) dan geef ik haar ruimte door alles wat er door mijn hoofd maalt op papier te zetten. Ik schrijf dus letterlijk mijn hoofd leeg. Ik schrijf op wat er maar rond blijft malen in mijn hoofd. Door het op papier te zetten krijg ik meer ruimte in mijn hoofd wat al oplucht.

Vervolgens kan ik dan ook teruglezen wat ik denk en dan moet ik er soms hartelijk om lachen. Want de dingen die de innerlijke rechter uitkraamt zijn vaak behoorlijk onvriendelijk. Het zijn vooral dingen die ik nooit zou zeggen tegen iemand van wie ik hou. 

Doordat ik deze gedachten niet direct wegdruk en ze even helemaal laat zijn kan ik van een afstand naar mijn eigen gedachten kijken.

Lukt het je op je te richten op je positieve gedachten dan maakt dat een wereld van verschil.

Wat voor mij werkt: ik schrijf iedere ochtend ook een aantal positieve gedachten en intenties op papier. Als ik positief denk voel ik me vaak ook vrijer en blijer. Ik moet minder van mezelf en mag meer.

Je zou eens kunnen proberen en kijken of het voor jou ook werkt.

Ik wens je een fijne dag!