“Wat wil je later worden als je groot bent?” Het is een vraag die mij in de kleuterklas weleens is gesteld. De meisjes wilden vaak verpleegster, juf, moeder of prinses worden.
De jongens brandweerman, politieagent of profvoetballer.

Eenmaal op de middelbare school leerden we: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Als je maar hard werkt, studeert en je best doet dan kun je carrière maken. Het doel was om een opleiding te volgen met een goede kans op een baan en dan zouden we succesvol zijn.

Achteraf gezien heb ik de eerste jaren van mijn carrière daardoor steeds ‘logische’ vervolgstappen gezet. Zonder mezelf af te vragen: word ik hier eigenlijk wel blij of gelukkig van? Doe ik wel wat ik heel goed kan in een context die me blij maakt?

Als ik voelde dat ik toe was aan een volgende stap in mijn werk dan keek ik om me heen: welke ervaring heb ik nu en wat is een logische vervolgstap? Ik dacht dat ik best vrij was maar als ik heel eerlijk ben werd ik niet blij van de keuzes die ik maakte. Zo heb ik ooit een post-hbo opleiding Bouwprojectmanagement gedaan omdat ik dacht dat dat me aantrekkelijker zou maken op de arbeidsmarkt. Dat was ook zo, maar… ik werd er niet gelukkig van. Het was een extrinsiek gemotiveerde keuze in plaats van een intrinsieke keuze.

Het was voor mij echt een eyeopener toen een coach me voorstelde: laten we het omdraaien. We gaan niet kijken in welke vacature jij past, maar we gaan ontdekken welke baan jou op het lijf geschreven is. Wat zijn jouw waarden? Wat maakt jou blij? Hoe kan werk je leven ondersteunen? Wat wil je verdienen om lekker van te kunnen leven?

Na deze oefening bleek ik niet eens direct een andere baan te hoeven zoeken. Binnen de functie die ik had was er al meer mogelijk dan ik vooraf had kunnen bedenken.

Daarnaast ben ik mijn eigen ideale vacaturetekst gaan maken voor een baan waarin ik helemaal mezelf kan zijn, datgene kan doen wat ik goed kan en ben ik met dat profiel uiteindelijk op zoek gegaan naar een nieuwe baan.

Het heeft mij persoonlijk veel gebracht door mezelf niet langer als rondje in een vierkante blokkendoos te drukken maar eerst te ontdekken wat mijn kwaliteiten zijn, in welke context ik wil werken en welke waarde ik toe kon voegen aan een organisatie.

Uiteindelijk heb ik nog een aantal jaar met veel plezier in loondienst gewerkt totdat ik ontdekte dat het systemisch werk, leiderschap en oudste dochters mijn hart sneller laten kloppen en ik uiteindelijk stap voor stap ondernemer ben geworden.

Ben je ook toe aan een volgende stap in je werk waarin jij doet wat je goed kunt, in een context die bij je past, waarmee je lekker verdient en tijd en ruimte overhoudt voor de dingen die ook belangrijk voor je zijn? Schrijf je dan in voor mijn gratis online masterclass van 28 maart om 10.30 uur: https://aikeborghuis.nl/masterclass/
In de masterclass ontdek je welke eerste stap je vandaag nog kunt zetten om bezield te leven en te werken.