De kans bestaat dat je bij het lezen van de onderwerpregel van deze mail dacht: 100 dingen op je verlanglijstje? Dat is wel hebberig zeg! Of juist: ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik wil. 

Maar laat me je even meenemen in wat ik bedoel met een 100 dingen verlanglijstje: 

Eindelijk heb ik een heel weekend met een lege agenda. Niets moet en alles kan en mag. Geen wekker. Geen afspraken. Geen clubjes. Heerlijk! 

Terwijl ik aan de eettafel zit te ontbijten bekruipt me het gevoel dat ik ‘alles uit het vrije weekend moet halen’ wat erin zit want nu heb ik tijd. Tegelijkertijd groeit mijn lijstje met dingen die eigenlijk ook moeten gebeuren gestaag in mijn hoofd. Eigenlijk moet de vaatwasser nog worden ingeruimd, de keuken opgeruimd. De weekboodschappen zijn nog niet gedaan.

Ik heb mijn ontbijt nog maar net op of vaatwasser is al uitgeruimd en de keuken weer aan kant. De eerste was zit in de machine en tijdens het opvouwen van de was maak ik in gedachten een boodschappenlijstje. Niet veel later sta ik bij de supermarkt te wachten op een parkeerplek en het lijkt wel of iedereen op dat moment zijn boodschappen wil doen. Eenmaal thuis ruim ik de boodschappen weg en zie dat de koelkast ook wel een poetsbeurt kan gebruiken en zo rol ik van het ene huishoudelijke klusje in het ander. 

Die avond zat ik gefrustreerd op de bank. Daar ging mijn vrije zaterdag… Ik stelde mezelf de vraag: waar ging het mis? 

Ik realiseerde me toen dat ik me onrustig voel als ik even niets moet. Die onrust vind ik vaak zo lastig uit te houden, dat ik weer verval in ‘nuttige dingen doen’. Best fijn dat die dingen gebeuren, maar… echt energiek en opgeladen voel ik me daarna niet. 

Uit mijn jarenlange werk met oudste dochters weet ik dat ik niet de enige oudste dochter ben die dit herkent. 

De avond dat ik me dit realiseerde, maakte ik voor het eerst een 100 dingen verlanglijstje: een lijstje met dingen die ik wil zien, doen en beleven. Hier staan kleine en grote verlangens op: een creatieve workshop volgen, met een vriendin wat leuks doen, een recept uitproberen, een nieuw haakpatroon onder de knie krijgen, een taart bakken, een cursus walvis aquarellen, een kinderboek herlezen, naar het filmhuis, een les krachtsport uitproberen in de sportschool, Klompenpaden wandelen… 

Die eerste keer kostte het me echt moeite om tot 100 ideeën te komen maar nu ik dit een aantal jaar doe is het makkelijker geworden. 

Door het lijstje sta ik regelmatig even stil bij wat ik wil en waar ik zin in heb. Als de onrust toeslaat en ik geneigd ben om ‘nuttige dingen’ te gaan doen is het voor mij bovendien helpend om even stil te staan en in het moment te kijken waar ik dan eigenlijk zin in heb. 

De zondag nadat ik mijn eerste lijstje heb gemaakt slaap ik uit en pak mijn lijstje erbij. Ik kijk waar ik écht zin in heb. Later die ochtend wandel ik samen met mijn man niet ons standaard rondje door de buurt, maar lopen we en Klompenpad. Die middag app ik een vriendin of ze zin heeft om mee te gaan naar het filmhuis en zo zitten we er die middag spontaan. ’s Avonds lees ik nog even een stuk in een leuk boek. En zo heb ik uiteindelijk een heerlijk weekend en ben ik weer opgeladen voor de week. 

Als je het ook lastig vindt om ‘niets te moeten’ en dan al snel weer in ‘nuttige dingen doen’ schiet, dan kan zo’n 100 dingen lijstje helpend zijn om op die momenten even weer contact te maken met wat jij eigenlijk wilt. Misschien is het een hulpmiddel die voor jou ook werkt. Ik ben heel benieuwd! 

Ben je nieuwsgierig hoe het komt dat oudste dochters geneigd zijn zich ‘nuttig’ te maken? Dan ben je donderdag 15 februari van harte welkom bij de gratis online masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters onthuld’. Je leest er hier meer over.

PS. Nog op zoek naar een boek om te lezen voor op je 100 dingen lijstje? Dan is het boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ een boekentip. Ook leuk om cadeau te geven of te krijgen in de decembermaand.