videoblog #abookaweek Eén ding, Gary Keller en Jay Papasan

Eén ding, het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen.

Dat klinkt goed! Ik hou van simpel. Al een tijdje laat ik me coachen door een hele succesvolle business coach. Als zij boeken aanraadt in haar coaching dan is het eerste wat ik doe kijken of de boeken bij de bieb te bestellen zijn. Als dat niet zo is bestel ik ze in de boekhandel in de stad (ik hou van snuffelen in boekenwinkels en wil dat ook in de toekomst graag blijven doen). Zo zit ik dus niet veel later op de bank met het boek Eén ding van Gary Keller en Jay Papasan. Ik ben benieuwd!

Vooral de ondertitel spreekt me aan. Simpel. Want dat is waar ik al een tijd naar op zoek ben.

Als ik het boek opensla lees ik de quote:

‘Als je achter twee konijnen aan zit…zul je geen van beide vangen ~ Russisch spreekwoord.’

De dag erna ben ik vroeg wakker en besluit een rondje te gaan rennen. In het plantsoen zie ik twee konijnen zitten. Wie er meer schrikt weet ik niet. Van schrik rennen ze weg. En inderdaad: allebei een andere kant op. Ik ren rechtdoor en vraag me af wat dit te betekenen heeft.

De inzichten uit het boek deel ik graag met je in deze video.

Een-duizend-dingen-doekje

Tijdens het rennen denk ik daar nog even over door. In het begin van mijn ondernemerschap was ik een-duizend-dingen-doekje (dankjewel Pamela voor deze mooie metafoor). Ik bood van alles aan: coaching, cursussen intuïtieve ontwikkeling 1, 2 en 3, een cursus systemisch werk, bewustwordingsweekenden, teamcoaching, familie- organisatieopstellingen, themaopstellingen over geld en systemisch advies. Een aantal diensten liep een beetje. Een aantal diensten in mijn aanbod liep totaal niet. Alle diensten die ik aanbood kregen een beetje aandacht en liepen dan ook een beetje.

Wat ik ook merkte is dat als ik ergens mijn volle aandacht op richtte, ik de cursus of workshop wel volgeboekt kreeg. En als ik mijn focus op dat ene ding richtte dat de rest van mijn aanbod niet liep. Ik merkte dat mijn aandacht versnipperd was. Ik ging steeds harder werken. En dat gaf eigenlijk steeds minder voldoening. Ik wist wel dat ik iets anders moest gaan doen. Maar wat?

Ik kon toch niet zomaar stoppen met de dingen die ik aanbood? Ik las verder.

Succesvolle bedrijven richten zich op één ding

Als je kijkt naar echt succesvolle bedrijven dan hebben ze altijd één product of dienst waar ze om bekend staan en waarmee ze het meeste geld verdienen. Starbucks is bekend om zijn koffie. Grolsch om zijn bier. Apple heeft één uitzonderlijk ding (Mac) en gaat over in het volgende uitzonderlijke ene ding (Macs, iTunes, iPods, iPhones, iPad). Het voorgaande uitzonderlijke ding wordt niet overboord gegooid maar verder ontwikkelt. Kijk maar om je heen. De meeste Apple gebruikers, gebruiken ook andere producten van de Apple-familie.

‘Zij die zich slechts op één ding tegelijk richten, zullen slagen in deze wereld ~ Og Mandino’

Niemand bereikt succes in zijn eentje

Als je kijkt naar succesvolle mensen dan hebben ze allemaal één passie of één aangeleerde vaardigheid die hen kenmerkt. De theorie erachter: een voorliefde voor iets zorgt dat je daar extra veel tijd aan besteedt om het te leren of te beoefenen. De tijd die je daarin steekt vertaalt zich uiteindelijk in vaardigheid en zodra die toeneemt gaan ook je resultaten erop vooruit. Betere resultaten leiden over het algemeen tot meer plezier, passie en een nog grotere investering in tijd. En die leidt dan vaak tot uitzonderlijke resultaten. Eén ding toepassen in je werk en in je leven is het simpelste wat je kunt doen om jezelf in de richting van je gewenste succes te begeven.

Mijn innerlijke rechter begint te tetteren

Als ik dit zo lees klinkt het eigenlijk heel logisch. Maar er gebeurt nog iets.

In mijzelf hoor ik het stemmetje: ‘Dat is makkelijk praten, maar ik moet eerst geld verdienen voordat ik het weer kan investeren.’ ‘Ik heb het geld niet om mensen in te huren.’ En zo ging mijn innerlijke rechter nog een tijdje met me aan de haal.

Ik besloot mijn comfortzone op te rekken en wel een aantal zaken uit te besteden waar ik echt op leeg liep. Ik vond het ontzettend spannend. En heb er zelfs wel een nacht van wakker gelegen.

Nu ik inmiddels vaker werk uitbesteedt heb ik ervaren dat de investeringen voor de baten uit gaan. Met deze ervaring is het ook makkelijker om werk uit te besteden aan iemand die dat veel sneller en beter kan dan ik. Zodat ik mijn aandacht en tijd kan richten op de dingen waar ik bijzonder bedreven in ben en mijn klanten echt goed mee kan helpen.

Verklein je focus

Sinds ik het boek aan het lezen ben ik mijn focus aan het verkleinen. Dat betekent dat ik me (zo veel mogelijk) op één ding richt. Ik ben gestopt met een aantal diensten waarin ik niet mijn bijzondere bedrevenheid kwijt kan. Dat was heel spannend. Maar wat gaaf is om te merken is dat er ruimte en focus ontstaat voor de dingen die ik echt goed kan en heel graag doe. Want alles wat je aandacht geeft groeit.

Ik ben niet langer druk bezig, maar ben productief. Ik laat me iedere dag weer leiden door wat het belangrijkste is. En een krachtige vraag uit het boek die mij daarmee helpt is:

‘Welk ene ding kun je deze week doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?’

 Als ik naar mezelf kijk stel ik deze vraag niet alleen op mijn werk, maar ook thuis. Ik besteed meer uit waardoor tijd, ruimte en energie overblijven voor de dingen die ik belangrijk vind.

Hoe is dat voor jou? Ik ben heel benieuwd welke ene ding jij deze week kunt doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt. Weet jij wat jouw éne ding is?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,

P.s. Worstel je met wat problemen en kom je er alleen niet uit? Ik denk graag met je mee. Vraag dan nu een persoonlijk adviesgesprek aan waarin we je vraag verhelderen en ik met je meedenk of en hoe ik je zou kunnen helpen.

P.s. Wil je het ook lezen? Bestel nu het boek