Als het op lezen aankomt ben ik een rupsje nooitgenoeg. Ik lees graag en gemiddeld zo’n twee boeken per week. Veel van mijn klanten zijn ook lezers. Ze zijn nieuwsgierig aangelegd en lezen graag of beluisteren een luisterboek of podcast.

Na een dag werken vind ik het fijn om met een boek in bad te gaan. Het is heerlijk om je even helemaal te verliezen in een goed boek. Zelf lees ik op doordeweekse dagen eerst een paar hoofdstukken vakliteratuur en daarna schakel ik over op een roman. Op vakanties blijft de vakliteratuur verplicht thuis en kan ik me verliezen in biografieën, romans, literatuur en thrillers. Ik herlees ook graag kinderboeken.

Lezen voedt mijn nieuwsgierigheid. En het voedt ook regelmatig mijn gevoel dat ik nog niet genoeg weet. Het komt best weleens voor dat er in een boek dat ik aan het lezen ben wordt verwezen naar een ander boek en voordat ik het weet ben ik online een nieuw boek aan het bestellen bij mijn lokale boekhandel. Of dat ik een boek lees en denk: dit heb ik al vaker gelezen.

Boeken kopen kan een symptoom zijn van het gevoel niet goed genoeg te zijn. Als ik naar mezelf kijk heb ik nu ongeveer een meter vakliteratuur in de boekenkast staan van boeken die ik nog wil lezen. Dat levert op dit moment eerder druk op dan ontspanning.

Dat herken ik ook regelmatig bij mijn klanten. Eerst moet ik nog meer lezen, weten en kunnen voordat ik er iets mee kan of mag. Het kan een verstopstrategie zijn als je op de plek bent waar je nog veilig kunt dromen en bedenken wat je allemaal zou willen en op het punt staat om in actie te komen. Nog een boek lezen. Nog een cursus volgen kan dan heel verleidelijk zijn. Ik weet hoe het werkt uit eigen ervaring 😉 Meer lezen of ontwikkelen kan inspireren, maar de stappen in de buitenwereld heb je zelf te zetten.

Een vraag die je jezelf mag stellen is dus: waarom wil ik die boeken eigenlijk lezen? Is het om mijn nieuwsgierigheid te voeden of ben ik me stiekem aan het verstoppen?

Je mag erop vertrouwen dat je al genoeg bent. Dat je al genoeg weet. Dus solliciteer op die baan die je leuk lijkt. Start dat bedrijf dat al tijden aan je trekt. Schrijf de blog die geschreven wil worden. Zoals Nike zegt: Just do it!

Kijk wat je kunt doen om van het dromen in je binnenwereld te komen naar stapjes in de buitenwereld, daar waar het vorm gaat krijgen. Dat hoeft niet met grote sprongen. Kijk welk eerste stapje je kunt zetten in de buitenwereld om je verlangens en je dromen uit te laten komen. Je hoeft het eindplaatje niet helder te hebben. Dat gaat zich ontvouwen terwijl je stapjes zet.

Wat zou jij graag in de wereld willen zetten en welk eerste stapje zou je kunnen zetten? Ik ben benieuwd.