Een tijdje geleden was ik met mijn man aan het wandelen. Het huilen stond me nader dan het lachen. Ik was moe en prikkelbaar en het knaagde in mij, omdat de keuzes die ik maakte niet in lijn lagen met wat echt belangrijk voor me is. Ik was te hard aan het werk en te weinig echt aanwezig thuis. Het woord ‘boek’ was inmiddels al een verboden woord tijdens het avondeten en ik had net een stevige spiegel van mijn tienerdochter gekregen. Auw.

Op dat soort momenten ontdek je soms hoe hardnekkig die vicieuze energievretende cirkel van oudste dochters is. Hoe bewust ik me er ook van ben, soms stap ik per ongeluk toch weer even in mijn oude patroon van te hard werken, schouders eronder en gaan.

Tijdens de wandeling zei mijn man: ‘Er is recent een boek uitgekomen van een oudste dochter met hele waardevolle tips. Misschien is het iets voor je en zou je het eens moeten lezen en de adviezen moeten opvolgen.’

Hij had het natuurlijk over mijn eigen boek, ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’.

Zodoende besloot ik mijn eigen advies te volgen en hulp te vragen. Ik schakelde mijn coach in en ook zij gaf me een stevige spiegel: ‘Regel iemand die het regelt, zonder dat jij het hoeft te regelen.’

Dat was precies het advies dat ik nodig had. Ik kwam er niet uit omdat ik onvoldoende afstand kon nemen en daardoor hoofd- en bijzaken niet meer goed kon onderscheiden. Als een hamster in een wiel bleef ik rondjes draaien.

Na het gesprek met mijn coach ging ik een weekend weg om afstand te nemen en uit te zoomen. Mijn hele lijf kwam in opstand: ik voelde onrust en had een hoofd vol gedachten. Inmiddels weet ik echter dat het juist belangrijk is om uit te zoomen en afstand te nemen op momenten dat je denkt dat het niet kan. Zo gezegd zo gedaan.

Dat weekend hebben we veel gewandeld en daarbuiten weinig gedaan behalve bijslapen en bijkletsen. Daarna kon ik weer helderder zien wat er moest gebeuren. Vanaf dat moment zat ik weer achter het stuur van mijn leven.

Op het moment dat iemand je spiegelt en confronteert met je gedrag en de keuzes die je maakt is dat best lastig. Maar zonder de spiegels van mensen die het beste met me voor hebben was ik nog een tijdje door blijven draaien in oude vertrouwde patronen die me niet verder helpen. Alleen lukt het je gewoonweg niet om die patronen te doorbreken.

Merk je nu ook bij jezelf dat wat je doet in je gedrag niet in lijn ligt met wat voor jou echt belangrijk is en kun je wel wat hulp gebruiken? Weet dan dat we je graag helpen en je net die liefdevolle schop onder je kont kunnen geven vanuit de intentie om je oprecht te helpen. Mail ons gerust op info@aikeborghuis.nl, dan kijken we met je mee. Je bent welkom.