Herken je van die momenten dat je denkt: vanaf nu ga ik het echt anders doen. Om dan na een paar weken te denken…wat is er met mijn goede intenties gebeurd?

De kans is groot dat je onbedoeld en onbewust toch weer in de valkuil bent gestapt van in gaten springen die vallen of dreigen te vallen, waardoor er geen ruimte was voor jou.

Weet dat dat niet aan jou ligt. Patronen zijn hardnekkig.

De kans is groot dat je in de oudste dochter dynamiek bent gestapt. Een patroon waarin je onbewust meer verantwoordelijkheid op je schouders hebt genomen dan passend is.

Dit is een patroon dat je vaak ontwikkeld hebt in je gezin van herkomst en onbewust en onbedoeld herhaalt nu je volwassen bent. Als je dit herkent dan is de kans groot dat je veel in je hoofd zit, aan het nadenken bent en in de actie schiet.

Dit patroon heeft je veel opgeleverd: je draagt veel verantwoordelijkheid en kunt dit ook goed. De keerzijde is dat je je minder vrij voelt dan je graag zou willen en misschien ook wel fysieke klachten hebt. Een teken dat je over je eigen grenzen heen gaat, ook al ben je je daar misschien niet zo bewust van.

Dat is niet zo gek. Als je dit patroon kent zit je veel in je hoofd. Het lastige met dat hoofd is dat het je fysieke grenzen niet voelt. Het is dan ook niet zo gek dat je vaak helemaal niet in de gaten hebt dat je over je die grenzen heen gaat.

Hoe je kunt merken dat je over je grenzen heen gaat? Je staat ‘aan’ of ‘uit’ en daar zit weinig tussen. Je werkt door op wilskracht en doorzettingsvermogen als je  aan staat en sta je uit, dan heb je weinig energie meer over voor andere dingen.

Wie hebben daar het meeste last van? Als eerste jijzelf, want door structureel over je grenzen te gaan ben je niet de leukste versie van jezelf. Tegelijkertijd moeten de mensen van wie je het meeste houdt het doen met de restjes.

Daar voel je je dan vervolgens weer schuldig over, waardoor je meer in je hoofd schiet en streng voor jezelf wordt. Je zou het toch beter moeten doen?! Zo is die energievretende vicieuze cirkel van oudste dochters rond.

Je hebt waarschijnlijk al meerdere keren geprobeerd dit patroon te doorbreken en dat is je nog niet duurzaam gelukt. Dat is logisch. Je zoekt de oplossing op de verkeerde plek.

Wat wel werkt ontdek je in de gratis masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’ op 10 november aanstaande.

Zie ik je daar? Inschrijven kan via deze link.

PS. Ben je wel nieuwsgierig maar kun je er niet live bij zijn? Schrijf je dan toch in. Je ontvangt achteraf de opname.