De zomervakantie staat weer voor de deur. Hebben jullie al vakantieplannen gemaakt? Nu de grenzen weer wat meer open gaan hoor ik om me heen de mensen in ieder geval alweer mooie plannen maken. Een fijn vooruitzicht dat onze bewegingsvrijheid weer wat toeneemt.

Zo sprak ik laatst een bekende over haar vakantieplannen en hoe leuk het zou zijn voor de kinderen. Het ging om een groot park met volop glijbanen en kinderanimatie. Een drukke, grote en volle camping. Ik ken haar al een tijdje en weet dat ze van rust, ruimte en natuur houdt dus ik vroeg aan haar: “Is dit voor jou ook een fijne vakantie?” Ze keek me aan met een getergde blik en zei: “Eigenlijk niet…maar voor de kinderen is het zo leuk…”

Het afgelopen jaar was intens en ik snap heel goed dat je op zoek gaat naar een plek waar de kinderen het fijn hebben. Maar het is ook jouw vakantie. Je hebt ook een jaar hard gewerkt om alles draaiende te houden. Kiezen voor een vakantie waar jij van oplaadt mag. Want als jij een fijne vakantie hebt dan werkt dat ook door richting je kinderen.

Om me heen zie ik het overigens vaker gebeuren, ook voor het afgelopen jaar. Vrouwen houden bij het uitzoeken van de vakantiebestemming rekening met de wensen van alles en iedereen maar vergeten hun eigen behoeften toe te voegen aan het wensenlijstje.

Hoe komt het nu dat we onszelf soms vergeten bij het boeken van de vakantie? Vaak heeft het ermee te maken dat we zijn opgegroeid met het idee dat het goed gaat met ons als het ook goed gaat met anderen.

Maar zo werkt het niet: jij hebt je eigen behoeftes en verlangens die je serieus mag nemen. Want als jij een fijne vakantie hebt, ontspannen bent en oplaadt dan werkt dat ook door naar je omgeving. Ook jouw behoeften mogen centraal komen te staan bij het boeken van jullie vakantie.

Dus als alles mogelijk is: wat voor vakantie zou jij dan zin in hebben? Zon, zee, strand of bos? Binnen- of buitenland? Een stadje of een dorpje? Wil je wandelen of lekker chillen bij het water? Wil je lokale marktjes afstruinen en zelf koken of wil je uit eten? Hoe wil jij je eigenlijk voelen op vakantie? Wat wil jij zien, doen en beleven?

Een fijne vakantie zit vaak ook in kleine dingen: als je behoefte hebt aan tijd alleen kun je dan een fijne wandeling maken in de buurt? Als je moe bent gun je het jezelf dan om even te slapen? Helemaal als je jonge kinderen hebt kan het zijn dat je vermoeider thuiskomt dan dat je op vakantie ging. Neem deze dingen daarom ook mee in de overwegingen.

Als je de mogelijkheden hebt kan het ook fijn zijn om nog een (mini-) vakantie voor jezelf te plannen. Even een weekendje er alleen of met een vriend of vriendin tussenuit kan echt heerlijk zijn op op te laden en even die dingen te doen die jou blij maken. Dat is niet egoïstisch. Dat is goed zorgen voor jezelf.

Ik wens je een fijne vakantie!