Het voordeel van ondernemer zijn is dat ik mijn eigen tijd in kan delen. En zo kwam het dat ik op een woensdagmiddag in maart onderweg was naar Schiphol samen met een vriendin. Bestemming: IJsland. IJsland was het alternatief voor onze trip naar Marrakesh die we in 2020 geboekt hadden voordat corona uitbrak. Onze trip was inmiddels al vier keer omgeboekt en IJsland leek ons een veilig alternatief.

De reis begon met stress in plaats van met voorpret. Zieke kinderen. Een project op het werk dat veel meer tijd en energie koste van vooraf bedacht. Een PCR-test die gelukkig negatief was. Vooral de file op de A28 achter drie gecrashte vrachtwagen en een wegafsluiting maakte het spannend of we op tijd op Schiphol zouden zijn. Gelukkig reisden we licht en hadden we alleen handbagage bij ons waardoor we het net op tijd haalden. Opgelucht keken we elkaar aan in het vliegtuig.

Als ik kijk naar mijn vriendin en mij dan hebben we samen al heel wat tripjes gemaakt en we hebben een redelijk standaard rolverdeling: zij vindt het leuk om leuke trips uit te zoeken, iets waar ik keuzestress van krijg. Zet ze een optie op de app en ik kop hem in met data’s waarop we zouden kunnen gaan. Zij zoekt veel uit en ik rijd ter plekke vaak in de huurauto. Voor ons een prima taakverdeling. Doordat ik ondernemer ben moet ik in het dagelijks leven vaak de kar trekken en dus vind ik het heerlijk als iemand anders dat een keer doet.

IJsland was fantastisch! De natuur is prachtig. Het weer wisselvallig en ik ben er echt even helemaal uit geweest. Sneeuw, regen, hagel, mist, zon en dat allemaal binnen een paar uur. Van volledige stilte als het gesneeuwd had en we alleen in het landschap stonden tot klaterende watervallen en spuitende geisers. We hebben een actieve vulkaan beklommen en walvissen en dolfijnen gespot.

Als je in deze periode in IJsland bent dan kan het niet anders dan dat je op zoek gaat naar het Noorderlicht. Wij ook. We hadden een app gedownload om te kijken waar we het Noorderlicht het beste zouden kunnen spotten. En daar gingen we ’s avonds dik ingepakt op pad. Thermokleding aan. Laagjes. Mutsen, handschoenen. Je hebt een plek nodig waar het volledig donker is en zo reden we ’s avonds laat op een zandpad richting zee. Daar hebben we een tijd zitten blauwbekken totdat we het Noorderlicht zouden kunnen zien. Het was even spannend, want het was die avond bewolkt.

Maar het is gelukt! Een beetje grijzig schijnsel wat door de bewolking heen probeerde te breken. Achteraf gezien hadden we het verschijnsel door de camera’s van onze telefoons beter kunnen zien. Zo spectaculair als je soms ziet was het bij ons dus niet. Dat was jammer maar mocht de pret niet drukken. En het geeft nog weer een reden op terug te gaan want wat is het een prachtig land! 😉

Die avond leverde me behalve die lichte flikkering van het Noorderlicht nog wat op. Want wat was het fijn om zo vrij te kunnen gaan en staan waar we wilden. Om ’s avonds laat nog op pad en avontuur te gaan. Om in de auto te stappen en niet precies te weten waar je heen gaat. Om uiteindelijk met je auto midden in the middle of nowhere te staan om het Noorderlicht te spotten. Uiteindelijk zijn we via een zandpad richting een strand gereden waar we op een grote steen in het pikkedonker en in een koude en bewolkte nacht hebben zitten wachten tot we misschien het Noorderlicht zouden zien. Je hoorde de zee vlakbij en verder was het doodstil.

Ik voelde de levensenergie weer door mijn hele lijf stromen en dacht: waarom doe ik dit niet vaker? Even de boel de boel laten. Me niet zo verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen maar mezelf de vrijheid en ruimte gunnen om te spelen. Om op avontuur te gaan?

Dat was een waardevol inzicht omdat ik weet dat ik daarvoor niet helemaal naar IJsland hoef maar dat het gaat om mezelf de tijd en ruimte te gunnen om meer op avontuur te gaan. Nieuwe dingen te ontdekken. Na een periode waarin er meer restricties waren merkte ik dat ik een beetje bleef hangen in vertrouwde routines die veilig voelen. Terwijl ik ook weet dat juist nieuwe dingen doen en ontdekken me weer het gevoel geeft dat ik leef.

Hoe werkt dat voor jou? Wanneer heb jij voor het laatst je levensenergie helemaal door je heen voelen stromen? En wat zou je kunnen doen om weer het gevoel te hebben dat je leeft? Ik ben heel benieuwd!

Eenmaal thuis had ik ook weer zin om lekker aan het werk te gaan. Om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor het carddeck waar ik mee bezig was. Dat werd extra fijn toen ik ontdekte dat een paar van de afbeeldingen op de kaarten me enorm deden denken aan het landschap in IJsland. Eén van die kaarten heb ik neergezet in een houten houdertje en roept meteen de herinnering en het gevoel op aan onze IJsland reis en de avonturen die we hebben beleefd.

PS. De voorverkoop van het carddeck is inmiddels gestart. Bestel de jouwe hier en je hebt ‘m eind deze maand als eerste in je brievenbus. 🙂