Een tijdje geleden was ik in gesprek met een directeur. Ze had een coachvraag over hoe het kwam dat ze niet altijd serieus genomen werd door haar bestuurder. Daardoor boekte ze minder resultaten dan ze wist dat mogelijk was. Een vraagstuk waar we samen naar zouden gaan kijken.

Na ons gesprek kwam echter de vraag of ik na deze dag samen met haar en haar bestuurder in gesprek wilde om de opbrengst van die dag te delen. Ik voelde ik een ‘nee’ en sprak die ook uit, want dit was precies een voorbeeld van het patroon waar ze last van had in de samenwerking. De ‘nee’ die ik voelde kwam niet doordat ik niet open stond voor een gesprek, maar omdat ik de positie van de directeur ten opzichte van haar bestuurder zou verzwakken als ik dit zou doen.

De oudste dochter dynamiek was hier van toepassing waarbij de bestuurder de ouderpositie, de bovenpositie, innam en de directeur onbewust de kindpositie innam. De onderpositie dus. In de ordening hebben de bestuurder en de directeur natuurlijk een andere plek en positie. Maar als professionals is het helpend om allebei op je volwassen plek te staan en dat leek hier niet het geval te zijn.

Als coach is het mijn intentie om je zicht te geven op patronen die je nu nog belemmeren om je leiderschap te nemen en om je praktische handvatten en tools te geven die je helpen dat wel te doen. Dat betekent dat ik je ook liefdevol spiegel (zoals ik ook deed bij deze directeur) en dat is niet altijd leuk en gemakkelijk. Dit doe ik vanuit de intentie: korte termijn pijn, lange termijn fijn.

Merk je dat je zelf ook regelmatig niet op je volwassen plek staat in het organisatiesysteem en wil je daar verandering in aanbrengen? Weet dat je welkom bent en dat ik je graag help. Soms confronterend als spiegel, maar altijd sta ik gelijkwaardig naast je en geef ik je praktische tools en handvatten die je helpen om je leiderschap te verstevigen zodat je met minder moeite meer impact maakt.

Wil jij dat ook? Mail ons dan op info@aikeborghuis.nl, dan verkennen we of en hoe ik je zou kunnen helpen. Dit is vrijblijvend en verplicht je tot niets.