Oudste dochters zijn nogal resultaatgericht. Als ze weten wat er moet gebeuren dan zetten ze hun schouders eronder en gaan ze ervoor. Geen tijd te verspillen.

Als je het vergelijkt met autorijden dan zijn oudste dochters geneigd om de snelweg te pakken en door te schakelen naar de hoogste versnelling. De mogelijkheid om de toeristische route te nemen om van A naar B te komen komt vaak niet eens in ze op.

De valkuil van oudste dochters is dat we soms zo gefocust zijn op het doel dat we de bedoeling uit het oog verliezen. Die actie en het tempo lijkt zo lekker snel en efficiënt. Maar de vraag is of dat wel klopt. Je komt misschien wel het snelst op je eindbestemming via de snelweg maar tijd om onderweg om je heen te kijken is er niet of nauwelijks. Ook op de snelste route kun je met verkeershinder en obstakels zoals files en ongelukken geconfronteerd worden en dan is het ineens zo snel niet meer.

Hoe zou het zijn om je niet langer te richten op het doel maar op de bedoeling? Niet alleen maar op het eindresultaat maar op het proces om je resultaten te bereiken?

Hoe zou het zijn om je tempo te vertragen en te kijken naar een mooie route om je bestemming te bereiken? Zij het letterlijk als je bijvoorbeeld onderweg bent naar je vakantiebestemming, of zij het figuurlijk. Het zou kunnen zijn dat je wat langer onderweg bent naar je eindbestemming maar de kans is groot dat je meer ontspannen bent tijdens je reis. Als je het zo doet heb je minder hersteltijd nodig dan wanneer je vol focus hard hebt gereden naar je eindbestemming of onderweg in de file hebt gestaan zonder de mogelijkheid om een andere afslag te nemen. Je bent dan wat minder gericht op het doel en wat meer op de bedoeling.

Dat zijn vragen die ik mezelf deze periode weer stel en waarmee ik altijd blijf experimenteren. Ik nodig je uit om dit ook te gaan ontdekken.

Maar hoe doe je dat nu?

Wat je kan helpen is om te beginnen met een paar keer rustig in- en uit te ademen. Zo kom je weer wat meer in je lijf. Waarschijnlijk merk je dan pas hoe druk het is in je hoofd. Hoe je gedachten als maiskorrels in een popcornmachine alle kanten op schieten. Als het zo druk is in je hoofd kan het helpen om je helemaal leeg te schrijven. Zet alles maar op papier wat je bezighoudt. Dit hoeft niet netjes en grammaticaal correct. Het is echt bedoeld om jezelf leeg te schrijven. Dit is jouw braindump. Als je alles eruit hebt geschreven ontstaat er vaak al wat meer ruimte in jou. Daarna kun je voor jezelf wat meer overzicht creëren.

Je kunt nu kijken of je boven je werk en je leven kunt gaan hangen en jezelf de vraag stellen: wat is echt van waarde voor mij? En kloppen de keuzes die ik maak met datgene wat voor mij belangrijk is? Vaak zit daar een discrepantie in. Wat zou een eenvoudige oplossing zijn om dat te veranderen? Het zit vaak in kleine aanpassingen die je op dagelijkse basis zou kunnen doen.

Wat ik zelf ervaar is dat het uitzoomen en overzicht creëren helpt om ook weer de juiste prioriteiten te stellen. Dat dingen die zo belangrijk leken helemaal niet zo belangrijk zijn.

Dit op regelmatige basis doen maakt echt het verschil en het kan fijn zijn om er op regelmatige basis tijd voor in je agenda te zetten. Want als je ermee begint zal je vaak denken ‘hier heb ik helemaal geen tijd voor’. Zo’n agenda-afspraak met jezelf helpt dan.

Je zult al snel merken dat deze tijdsinvestering in denktijd je gaat helpen om je zaken slimmer te organiseren en ‘nee’ te zeggen tegen dingen die teveel van je tijd en energie vragen.

Het meest waardevol is het als je op dagelijkse basis tijd en ruimte neemt om je focus te bepalen voor die dag. Dan heb je meer regie over je leven en werk en voel je je minder geleefd. Dat is voor mij een van de aanleidingen geweest om het Oudste dochter carddeck te ontwikkelen. Als je je op dagelijkse basis even een moment neemt om een dagkaart te trekken, je verbindt en afstemt op jezelf heb je meer energie, innerlijke rust en ervaar je meer voldoening.

Er is niemand anders die voor jou op de rem gaat staan en die je helpt terugschakelen (tenzij je lijf op een gegeven moment op de rem trapt en dat wil je echt voor zijn), dat zul je echt zelf moeten doen.

Het kan ook fijn zijn om samen met iemand anders overzicht te creëren. Dat hoef je niet alleen te doen. Kun je wel wat meer hulp gebruiken en heb je behoefte aan helderheid, vraag dan een vrijblijvend gesprek aan. Ik denk graag met je mee.