Ik hou van lezen en nieuwe dingen leren. Bij een deel van mijn klanten spelen er ook vragen over de relatie met hun partner. En dat is logisch. Want als je tijdelijk niet meer weet wat je wilt kun je overal over gaan twijfelen. Over je werk. Over je relaties.

Als klanten bij me binnenkomen die twijfelen aan hun relatie ga ik eerst vaak samen met ze op onderzoek uit of ze zelf stevig op hun plek staan. Eerst zorgen dat ze dichter bij zichzelf komen voordat we aan de slag gaan met een relatievraagstuk. Want als je niet goed in verbinding bent met jezelf is het lastig om je ook te verbinden met een ander.

Vanuit systemisch perspectief is het belangrijk dat er een balans is in geven en ontvangen. Als dat zo is in een relatie dan kan de liefde stromen en de relatie groeien en bloeien. Is het geven en ontvangen in een relatie uit balans dan zie je vaak dat het ook minder goed loopt in de relatie.

Wat me intrigeerde is hoe het kan dat partners in de kern wel van elkaar houden maar elkaar niet weten te bereiken of kunnen laten voelen dat ze van elkaar houden.

Een vraag die me vooral interesseerde was: zou het kunnen zijn dat mensen verschillende manieren hebben waarop ze laten zien dat de ander belangrijk voor ze is?

Diezelfde week hoorde ik drie keer iets over het boek van Gary Chapman over de 5 talen van de liefde, dus nieuwsgierig als ik ben bestelde ik het boek.

De essentie van Chapman’s visie: mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. En als je partner zich uitdrukt op een manier die jij niet verstaat komt de liefde misschien wel niet over. Volgens Chapman zijn er vijf talen van liefde:

Liefdestaal 1: Positieve woorden

Liefdestaal 2: Samen zijn

Liefdestaal 3: Cadeaus krijgen

Liefdestaal 4: Dienen

Liefdestaal 5: Lichamelijk contact

We kunnen onze liefde laten zien door het beste deel van onze tijd, bemoedigende woorden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking te geven.

In het boek werd helder wat er gebeurt als je niet dezelfde liefdestaal spreekt. Stel dat je als vrouw behoefte hebt aan tijd samen en je partner denkt dat hij zijn liefde laat zien door een bos bloemen voor je mee te nemen, dan bereik je elkaar niet.

Ik vond het verhelderend om te ontdekken wat de vijf liefdestalen zijn en wat in mijn eigen relatie wel en niet werkt. En het geeft me handvatten over wat ik anders kan doen.

Het waardevolle is dat deze inzichten niet alleen van toepassing zijn op je partnerrelatie maar bijvoorbeeld ook op de band met je kind.

Wil je meer lezen? Dan kun je het boek bestellen via deze link.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=57444&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Fde-talen-van-de-liefde%2F9200000022857566%2F&name=De%20vijf%20talen%20van%20de%20liefde%2C%20Gary%20Chapman

Merk je dat je het even niet meer weet? Blijft je hoofd maar malen en kom je er alleen niet uit? Ik help je graag. Weet dat je welkom bent om je vraag te onderzoeken.

Bel of app me gerust op 06-44562155 of of mail me op info@aikeborghuis.nl.