‘Je hebt het weer geflikt! Als jij iets wilt, dan bereik je dat ook. Hoe doe je dat toch?’

Dit is een vraag die ik de afgelopen weken regelmatig heb gekregen na het verschijnen van mijn boek ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters’. En eerlijk is eerlijk: als ik iets graag wil dan krijg ik het vaak ook voor elkaar. Maar… Dat is lang niet altijd zo geweest.

Ik neem je even mee terug in de tijd. Tot 2008 was is helemaal niet bezig met mijn eigen dromen en verlangens, maar was is vooral bezig met wat ik dacht dat anderen van me verwachtten. Ik wist wel wat ik niet meer wilde, maar wat ik wel wilde wist ik niet. Dat is een risico. Als jij niet weet wat belangrijk is voor jou, waar je van droomt of wat je verlangen is, dan heb je geen richting.

Alles veranderde toen ik het besluit nam: dit is mijn leven, ik leef het op mijn manier. Het is het startpunt van mijn ontdekkingsreis geweest naar wie ik ben en wat ik wil.

Dromen over wat ik eigenlijk zou willen vond ik spannend. Ik wist ook niet zo goed wat mijn dromen waren en ik was bang dat ik mijn hele leven overhoop moest gooien als ik mijn verlangens serieus zou nemen. Gelukkig hoeft dat (meestal) niet.

Je dromen en verlangens gaan vaak over hoe je je wilt voelen. Dat was voor mij een opluchting. Want de vraag ‘hoe wil je je voelen?’ kon ik wel beantwoorden. Dat kan ook een belangrijke ingang naar je dromen en verlangens zijn.

Wat ben ik anders gaan doen vanaf 2008?

Ik ben tijd en ruimte gaan maken om te ontdekken wat ik eigenlijk wil. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat dromen en verlangens ruimte nodig hebben en dat niemand anders dit voor me kan regelen behalve ikzelf.

En eerlijk is eerlijk: als je dat niet belangrijk genoeg maakt voor jezelf verandert er niets en blijft je droom een droom. Dat levert vaak ook frustratie op in jezelf omdat je iets wel graag wilt, maar het niet doet.

Een droom uit laten komen vraagt commitment. Het vraagt van jou dat je in beweging komt en stapjes gaat zetten. Dit kun je alleen proberen te doen en de kans bestaat dat je dat ook al geprobeerd hebt. Uit eigen ervaring weet ik echter dat het fijn is om hulp in te schakelen om je droom uit te laten komen en je doelen te bereiken.

Ken je één topsporter die de nummer 1 positie heeft bereikt zonder coach of team om zich heen? Ik niet. Dat is voor mij de reden dat ik altijd hulp inschakel als ik een droom heb. Ik ga op zoek ga naar mensen die al bereikt hebben waar ik van droom. Mensen die voorleven wat ik wil leren of doen.

Daar investeer ik ook in, omdat het me op langere termijn tijd, geld en energie bespaart. Zo heb ik altijd een coach die een grotere versie van mezelf ziet, waardoor ik grotere stappen zet. Creëer ik ruimte in mijn agenda om tijd te besteden aan wat voor mij belangrijk is. Heb ik sparringpartners die me liefdevol bij de les houden.

Als je merkt dat je eraan toe bent om je dromen en verlangens eindelijk echt serieus te nemen en je zou wel wat hulp kunnen gebruiken, hoe zou het dan zijn om nog voor de zomervakantie het besluit te nemen dat je vanaf september echt aan de slag gaat?

Je kunt dan de zomerperiode gebruiken om te mijmeren over die volgende stap. Om op te laden en uit te rusten in de wetenschap dat je nu wél met je verlangens aan de slag gaat.

We helpen je graag. Je kunt via deze link een persoonlijk gesprek inplannen waarin we samen verkennen of en hoe we je kunnen helpen. Dit gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets.

Je bent welkom!