Twee weken geleden is de podcast voor oudste dochters online gekomen. Een project waar ik al een tijd zin in had en steeds voor me uitschoof. In de zomerperiode stroomde de inspiratie en creativiteit ineens, waarschijnlijk doordat er ruimte was in mijn agenda.

Ik heb ontzettend veel lol tijdens het maken van de podcast omdat ik mijn inspiratie haal uit de dagelijkse dingen. Het brengt me dus in het nu. Het maken levert voor mij dus joy op en het is mijn intentie om waarde te delen voor de luisteraar. 

Dat gevoel was heerlijk. Totdat maandagochtend de mail eruit ging dat de podcast online stond. 

Toen kreeg ik buikpijn en begon ik aan mezelf te twijfelen. Is het wel waardevol genoeg? Wie zit hier nu op te wachten?  Praat ik niet veel te snel? Is het wel professioneel genoeg? Kortom: de zelftwijfel sloeg volop toe. 

Toen kon ik twee dingen doen: de podcast offline halen en het er nooit meer over hebben of de zelftwijfel onderzoeken. 

Ik koos voor dat laatste en belde een bevriende onderneemster. In dat zelfonderzoek ontdekte ik dat de angst om niet goed genoeg te zijn meespeelde. Het is een angst die we eigenlijk allemaal wel kennen. Ze gaf me een liefdevolle schop onder m’n kont en ik besloot de podcast gewoon online te laten staan. 

De podcast is niet perfect maar wel gemaakt met veel liefde en plezier en dat is merkbaar uit de reacties die ik kreeg: ‘wat herkenbaar’, ‘nieuwe inzichten’, ‘nu begrijp ik hoe het zit’. Voor mij een fijne stimulans om door te gaan met waar ik mee bezig ben. Als het van waarde is voor één luisteraar dan is de podcast wat mij betreft geslaagd. 

Waarom deel ik dit nu met je? 

We hebben allemaal wel van die momenten. Dat we aan onszelf twijfelen. Het hoort erbij als we dingen gaan doen buiten onze comfortzone. Je betaalt een prijs als je spannende stappen gaat zetten. Je loopt het risico dat anderen het niets vinden of dat je kritiek krijgt. Maar er is niet alleen sprake van verlies maar ook van winst: wat hoeveel plezier levert het maken van de podcast me op? Ik probeer vaak om de prijs die je betaalt wel te zien, maar me er niet door te laten leiden en mijn focus te verleggen naar het plezier en de winst die het me oplevert door het wel te doen. En juist door het te gaan doen groei en ontwikkel ik door. 

De komende week komt er weer iedere dag een podcast online. Onder andere over waarom je niet in sprookjes moet geloven, waarom jouw waarden van waarde zijn, waarom (veel) oudste dochters laatbloeiers zijn, waarom je uitspreken soms zo lastig is en wat dat met je vrouwenlijn te maken heeft en meer. De podcasts zijn bewust kort omdat ik weet dat je al druk bent. 

Als je geen aflevering wilt missen abonneer je dan, dan krijg je een berichtje als er een nieuwe aflevering online staat.

Veel luisterplezier en een fijne week!

PS. Merk je ook dat je je tegen laat houden door zelftwijfel en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan even contact met me op. We gaan dan met elkaar in gesprek om te kijken of en hoe we je kunnen helpen. Je bent welkom!