Oudste dochters vinden het lastig om te investeren in zichzelf. Dat is iets wat ze van huis uit meestal niet hebben meegekregen. Ze zijn geneigd om eerst te zorgen en te investeren in anderen en dan pas in zichzelf.

Dat herken ik zelf ook. Deze week zat ik even terug te denken aan de eerste investering die ik deed in de samenwerking met een ondernemerscoach in 2015. Ze had me een aanbod gedaan en ik moest die dag beslissen, anders ging de prijs omhoog. Ik nam geen besluit, wilde er nog wat langer over nadenken. Had allerlei redenen waarom het nu niet de juiste tijd was.

Maar even eerlijk: ik durfde niet in mezelf en mijn groei te investeren.  Toen ik na het weekend weer bij haar aanklopte en wilde instappen was de investering ruim 2,5x zo hoog. Dat had ze me vooraf verteld en toch deed dat wel even pijn.

Ik besloot toch in te stappen in het traject omdat ik merkte dat ik vastliep in te hard werken en niet helemaal integer was aan datgene wat voor mij van waarde is: mijn gezondheid, tijd en aandacht voor dierbaren.

Ik kan me nog goed herinneren hoe dat voelde: toen ik investeerde had ik het gevoel dat ik iets kwijtraakte. Geld, maar toen ik dieper ging graven ontdekte ik ook dat ik twijfelde aan mezelf. Ben ik het wel waard om geld in mezelf te investeren? Wat nu als de investering niet oplevert wat ik ervan hoop?

Ondanks mijn angst voelde ik ook een gevoel van opwinding over wat er mogelijk zou worden als het wél zou lukken.

Ik deed de investering en daar heb ik achteraf geen moment spijt van gehad. Zonder die investering had ik als mens maar ook met mijn bedrijf niet zo kunnen groeien en had ik niet een fijn netwerk met ondernemers om me heen verzameld.

Deze ervaring maakte elke volgende investering die ik deed makkelijker.
Ik kijk niet meer alleen naar wat ik kwijtraak (geld), maar ook naar wat het me oplevert. Voor mijn gezondheid, mijn relaties en financieel.

Uit eigen ervaring weet ik dus dat oudste dochters geneigd kunnen zijn om de investering in zichzelf uit te stellen. Het komt nu niet uit: te druk, veel aan de hand thuis en op het werk, de investering is spannend. Maar het komt nooit echt uit. Er is altijd wel een reden om het niet te doen.

Tegelijkertijd is er ook altijd een reden om het wél te doen: omdat je het waard bent om tijd en ruimte te nemen voor jezelf en te ontdekken wat je volgende stap is. Om meer energie en lichtheid te ervaren. Om makkelijker je doelen te bereiken. Doordat je deel gaat uitmaken van een groep die net als jij van betekenis willen zijn voor zichzelf en de wereld om hen heen. Je hoeft het niet langer alleen te doen.

Dit zijn allemaal redenen om wél te investeren in jezelf.

Op vrijdag 7 oktober gaat mijn volgende jaargroep van start. Er zijn nog een paar plekken vrij en als je aan de ene kant voelt: ja, dit wil ik en het aan de andere kant ook spannend vindt wil ik je van harte uitnodigen om wél met me in gesprek te gaan. Dit gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. Stuur me een mail via info@aikeborghuis.nl en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Ik wil ook eerlijk met je zijn. De investering in de jaargroepen gaat na 7 oktober omhoog.

Dus mocht je al een tijd voelen dat je deel zou willen nemen dan is dit het moment om niet langer te wachten.

Je bent welkom!