Eva Jinek is een oudste dochter. Toen bekend werd dat ze in de Deventer Schouwburg zou komen op uitnodiging van Het Kantoor (een co-workingspace voor creatieve ondernemers in Deventer) bestelde ik samen met een vriendin een kaartje. Eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten van de avond maar ik voelde wel dat ik erbij wilde zijn. Ik was niet de enige met die gedachte. De schouwburg met ruim 800 plekken was uitverkocht.

Die avond werd Eva Jinek geïnterviewd door Anna van den Breemer. Anna is journalist, auteur en oprichter van Het Kantoor. De rollen waren dus omgedraaid. De hele avond heb ik aan hun lippen gehangen.

De rode draad in het gesprek met Eva is: ga voor je ambities. Droom groot en ga voor waar je in gelooft. Daarover gaat ook haar boek ‘Droom Groot’ dat ze samen met twee journalisten maakte.

Het is een open en eerlijk interview over de mooie en minder mooie kanten van het leven en werk. Eva sprak over haar jeugd en het gezin waarin ze is opgegroeid en over haar ambities om de beste te zijn in haar vak. Over hoe ze die ambities uitspreekt en kansen grijpt als ze haar worden geboden. Ook als ze het spannend vindt en onzeker is.

Ze spreekt zich uit over dat ze dit werk kan doen met een partner die haar volledig steunt en de zorg voor hun zoon Pax op zich neemt als Eva aan het werk is en dat dit ook mogelijk is doordat ze goed verdient.

Ze vertelt over de prijs die haar ouders als vluchtelingen hebben betaald en hoe zij bewust of onbewust de druk voelt om altijd haar best te doen en keihard te werken.

Het gesprek gaat ook over hoe ze doorgaat ondanks de (vaak persoonlijk gemaakte) kritiek die ze krijgt over de keuzes die ze maakt in haar leven en werk. Ze beschrijft wie haar rolmodellen zijn in haar werk en hoe ze graag de warmte van Oprah Winfrey, waar ze in haar jongere jaren graag naar keek na schooltijd, en de scherpe journalistieke kwaliteiten van Jeroen Pauw combineert.

De boodschap van Eva was: Weet wat je wilt. Spreek je uit. Vraag om hulp.

Ze vertelde over haar team met wie ze al jaren samenwerkt en de verbinding die ze met hen heeft en dat ze bij haar overstap in het werk haar team heeft meegenomen en zo de randvoorwaarden heeft gecreëerd om haar werk goed te kunnen doen.

Het wordt duidelijk hoe goed Eva zich voorbereid, waardoor haar werk er moeiteloos uitziet. Welke prijs ze betaalt voor haar succes. Hoe ze soms is gevallen maar het ziet als failing forward: val en sta weer op. Laat je niet uit het veld slaan, raap jezelf weer op en ga voor waar je in gelooft.

Ze vertelde over het proces van het schrijven van haar boek ‘Droom Groot’ waarbij ze inspirerende vrouwen heeft geïnterviewd over hun leven en de keuzes die ze hebben gemaakt. In het boek staan interviews van vrouwelijke pioniers en rolmodellen die uitzonderlijk presteren en eerlijk zijn om te vertellen welke strijd daaraan voorafging: onzekerheid, eenzaamheid, het verlies van je gezondheid, je kind, seksisme, vooroordelen, een onveilige jeugd of schaamte.

Eén ding hebben deze vrouwen gemeen: de onbreekbaarheid van hun wil en doorzettingsvermogen om weer op te staan als ze gevallen zijn en door te gaan met waar ze in geloven. Een uitnodiging om te gaan staan voor waar je in geloofd en met failing forward daar stappen in te blijven zetten.

Ik heb met bewondering en respect geluisterd naar de keuzes die Eva maakt en het rolmodel dat zij is voor velen. Het wordt me weer eens heel duidelijk: we staan op de schouders van al die vrouwen die ons voor zijn gegaan en gaan.

Het boek ‘Droom Groot’ is te koop bij de lokale boekhandel en ook via de bibliotheek te leen. Een aanrader.