Mijn oudste dochter zit in het voorlaatste jaar van de Vrije School. Om alvast te oriënteren op vervolgstudies zijn we nu al een aantal hogescholen aan het bezoeken om te kijken wat bij haar past. Gelukkig kan dat ‘in het echt’ zodat ze ook gevoel krijgt bij de scholen en opleidingen. Dat is toch anders dan een online presentatie bijwonen.

Zo zijn we onder andere naar de open dag van ‘mijn’ oude HBO gegaan, waar ik bijna 20 jaar geleden afstudeerde aan de opleiding Facility Management. Een studie die ik koos omdat ik echt niet wist wat ik wilde worden als ik later groot was. (Als ik op dat moment had geweten dat de opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen heette voordat ik eraan begon had ik deze keuze nooit gemaakt ;-)).

Het is mooi om te zien hoe mijn dochter dit proces aanpakt. Ze kijkt naar wat ze leuk vindt, waar haar interesse ligt. Wat ik mooi vind om te zien is dat ze open staat of onderzoek doet naar de richtingen die ze misschien wel interessant vindt maar waar ze nog niet zo’n beeld van heeft. Dat kan een positieve verrassing opleveren of een bevestiging van wat ze al dacht. Op deze manier lijkt ze al wel wat richting te krijgen voor de vervolgopleiding die ze wil gaan doen.

Een van de docenten op de open dag met wie ze in gesprek was gaf aan dat ze goed moest nadenken over haar studiekeuze omdat deze heel bepalend zou zijn voor haar verdere leven en haar toekomst. Verder geen druk. 😉

Gelukkig heeft ze mij als voorbeeld. Een tijd geleden toen we in gesprek gingen over haar vakkenpakket en mogelijke studiekeuze zei ze tegen mij: ‘mam, maak je maar niet druk. Jij hebt je volledig laten omscholen dus met mij komt het ook wel goed.’ Dat was toen een rake spiegel en geeft tegelijkertijd vertrouwen.

Ze maakte me weer even bewust van het feit dat ik best een bijzondere route heb afgelegd van waar ik mijn studie ben begonnen tot wat ik nu doe. Van een HBO-opleiding Facility Management naar een post HBO-opleiding Bouwprojectmanagement. Van leantrainingen naar Excel cursussen. Van management development trajecten naar opleidingen intuïtieve ontwikkeling en zo door naar de opleidingen familieopstellingen. De training systemisch adviseren, de opleiding organisatieopstellingen en daarna de internationale masteropleiding organisatie-opstellingen en systemisch werk. Ook qua functies heb ik van alles gedaan en gek genoeg komen al die ervaringen en omzwervingen nog steeds van pas.

Verder heb ik allerlei trainingen gevolgd om te leren ondernemen en ik ben altijd bezig met leren en ontwikkelen. Al jaren heb ik maandelijkse intervisie met een vakgenoot op het gebied van systemisch werk, neem ik deel aan een mastermind voor ervaren coaches gericht op het coachvak en ik heb zelf eigenlijk continu een coach om me scherp te houden. Ik ben daarnaast meestal wel bezig met een cursus of training, of ik lees een boek waarin ik mijn nieuwsgierigheid volg.

Zelf heb ik me weleens veroordeeld als ik voelde dat ik niet op het goede spoor zat. Dan vond ik dat ik: ‘nu toch eindelijk eens moest weten wat ik wilde’.

Door de gesprekjes met mijn dochter besefte ik me dat zij door mijn omzwervingen leerde dat je altijd opnieuw mag kiezen. En hoe bevrijdend dat eigenlijk is. Niet alleen voor haar en voor mezelf, maar misschien ook wel voor jou.

Het kan best zijn dat je nu in een baan zit waarvan je denkt: is dit het nu? Of dat er iets anders is dat aan je trekt waarbij je denkt: ‘ja, maar dat kan allemaal niet,’.

Is dat het geval? Dan zou ik je graag willen uitnodigen om niet meteen deur dicht te gooien maar het toch te gaan onderzoeken. Want als je eerlijk bent tegen jezelf: welk verlangen trekt er dan aan je? Of wat knaagt er al een tijdje? Waar zou jij jezelf toestemming voor willen geven?

Het kan zijn dat je al een tijd aan het nadenken bent over je volgende stap. Als je die niet helder krijgt bestaat de kans dat er niet zoveel gebeurt en dat het je niet lukt om in beweging te komen. Het kan voelen alsof je vastzit of in cirkels blijft ronddraaien. Weet dat het logisch is dat je hier alleen niet uitkomt. De oplossing ligt namelijk niet alleen in harder nadenken anders had je de oplossing al wel gevonden.

Kom je nu tot de ontdekking dat de weg waar je nu op zit niet meer helemaal bij je past? Weet dan dat ook jij altijd opnieuw mag kiezen.

Opnieuw kiezen betekent de regie terugnemen over je eigen leven en werk. Je hoeft niet ineens je leven om te gooien. Je kunt kleine stappen zetten in de richting die aan je trekt. Het begint vaak met een stuk ‘binnenwerk’. Je bent zelf je eigen instrument en hoe beter jij jezelf kent en weet wat voor jou van waarde is hoe helderder je krijgt wat je volgende stap is. Je hoeft niet over de snelweg je doelen te bereiken. Juist die omwegen en afslagen maken het interessant. Het is nooit zonde, want zonder je eerdere keuzes had je niet gestaan waar je nu staat.

Een mooie quote van Joseph Campbell is: ‘Als je het pad al voor je ziet liggen is het niet jouw pad.’

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van jouw pad? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.