Als ik naar de sauna ga vind ik het lekker om aan een opgieting mee te doen. Voor wie niet vaak naar de sauna gaat: tijdens een opgieting wordt er in de saunacabine muziek gedraaid en warm water op de saunakachel gesprenkeld met een lekker geurtje erin. Die warme lucht wordt dan door te wapperen met handdoeken door de cabine verspreid. De temperatuur wordt steeds iets meer opgevoerd, de luchtvochtigheid wordt hoger en als de omstandigheden ideaal zijn en de saunameester (zo noemen ze de vrijwilliger die de opgieting verzorgt) precies goed wappert dan kan het je kippenvel bezorgen over je hele lijf.

Toen ik de afgelopen week naar de sauna ging verzorgde een nieuwe saunameester de sessie. Saunameesters doen dit vrijwillig, vaak ik ruil voor entree op de dag dat ze een aantal opgietingen verzorgen en het is echt een intensieve klus zo in die warmte, dus respect voor de mannen en vrouwen die dit doen.

De saunameester van die dag deed enorm zijn best. Hij maakte er een hele show van door de manier waarop hij de handdoeken bewoog. Het zag er prachtig uit. Het nadeel alleen is dat de warmte op deze manier te veel verspreid is door de ruimte en te weinig gericht op de lichamen. Hij deed ontzettend zijn best, werkte keihard om een lekkere opgieting te verzorgen maar het resultaat was minder fijn dan het was geweest als de saunameester gewoon rechttoe-rechtaan de lucht had verplaatst met zijn handdoek.

Dit is een patroon dat ik bij veel oudste dochters ook herken: ze gaan steeds harder werken om alles voor elkaar te krijgen zonder zichzelf de tijd en ruimte te gunnen om uit te zoomen en te ontdekken wat er nu eigenlijk echt speelt.

Dat vraagt juist vertragen en uitzoomen. En dat is iets waar oudste dochters zich vaak onvoldoende tijd en ruimte voor gunnen, want er is altijd iets nuttigs te doen.

Toch is dat uitzoomen en vertragen ontzettend waardevol omdat je niet langer symptomen bestrijdt maar de oorzaak gaat aanpakken waardoor je met minder moeite meer resultaat bereikt.

Ben jij ook klaar met alleen maar druk zijn en ben je toe aan meer innerlijke rust, ruimte en voldoening? Vraag dan nu een persoonlijk gesprek met me aan. Ik kijk dan met je mee waar je nu staat, waar je naartoe wilt en wat daarvoor nodig is. Je krijgt helderheid en weet wat je eerste stap is. Je bent welkom.