We zijn een nieuwe fase ingegaan. Het aantal besmettingen met het Coronavirus daalt. Het aantal mensen op de Intensive Care daalt. Het aantal mensen dat aan Corona sterft daalt in Nederland. De boodschap is verandert van ‘Blijf thuis’ naar ‘Vermijd drukte.’ De basisscholen zijn weer deels begonnen. De jeugd mag weer samen sporten. Er wordt voorzichtig nagedacht over de zomervakantie. Zo zie je dat we stap voor stap weer meer bewegingsvrijheid krijgen en kunnen we er weer wat meer op uit.

Zelf ben ik het werken met klanten ‘in het echt’ weer aan het oppakken naast online werken. En het is opnieuw zoeken merk ik bij mezelf. Wat mag nu wel? Wat mag nu niet?

Je gezond verstand gebruiken is en blijft belangrijk.

Wat ik de afgelopen weken heb ontdekt bij mezelf is dat ik  op een aantal punten strenger ben dan nodig is. Daarmee ontneem ik mezelf vrijheid die er wél is. En ook dat is een bekend patroon. Ongemerkt sluipt het er dan toch weer in dat ik het goed wil doen. Aan de verwachtingen van anderen wil voldoen. En ondertussen niet genoeg stilsta bij wat ik eigenlijk nodig heb. Het blijft makkelijk om mijn behoeften weg te wuiven.

Dat zie ik ook bij de mensen die ik spreek. Hun eigen gevoelens mogen er niet echt zijn want er zijn anderen die het veel zwaarder hebben. En dus vinden ze dat ze niet zoveel recht van spreken hebben. Herkenbaar? Terwijl het ook enorm kan opluchten om het er wel over te hebben hoe het echt met je gaat. Dat kan bestaan náást de ervaring van anderen die het veel zwaarder hebben.

Als je ineens ‘stilgezet’ wordt komt er vaak innerlijke onrust naar boven. Eerder had je zo je manieren om dat te onderdrukken. Dat werkte waarschijnlijk best goed, maar nu niet meer. Als je normaal gesproken even flink tekeerging in de sportschool om de dag van je af te laten glijden moet je nu een andere vorm van ontspanning zoeken. Of als je gewend bent om vooral eropuit te gaan en gericht te zijn op anderen en dat kan nu niet, dan kan je jezelf behoorlijk tegenkomen. Daardoor kan je je innerlijk onrustig voelen. En dat is niet fijn.

We doen vaak van alles om die onrust niet te hoeven voelen. Chocola of drop eten. Alcohol drinken. Series en films kijken op Netflix. Bezig blijven. Alles om die onrust maar niet te hoeven voelen.

Wat ik bij mezelf ervaar en ook bij klanten zie, is dat de onrust vanzelf wegvloeit als je hem er helemaal laat zijn. Zelf trek ik vaak mijn pen en schrijf ik de onrust eruit. Of ik doe een kleine opstelling voor mezelf. Als ik dat heb gedaan (ook als ik denk dat ik er geen tijd voor heb) dan zakt mijn onrust weg en kan ik daarna wel ontspannen.

Een vraag die je jezelf kan stellen en die helpt: Wat heb ik nodig om me goed te voelen?

Maak daar dan ook ruimte voor. Dat mag echt. Je doet daar niemand mee tekort. Het tegenovergestelde is zelfs waar: als jij eerst goed voor jezelf zorgt en je goed voelt dan ben je een veel fijner mens voor je omgeving.

Merk je dat de afgelopen weken dusdanig tegen een aantal thema’s of patronen bent aangelopen dat je wel wat hulp kunt gebruiken, weet dan dat je welkom bent. Bel (06-44562155), mail (info@aikeborghuis.nl) of app me gerust voor het maken van een afspraak.