We zijn vaak harder en strenger voor onszelf dan voor de mensen om ons heen. Vooral oudste dochters zijn daar een kei in. Vanuit verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef gaan we maar door. Merk jij dat ook bij jezelf?

Zo ja, dan kan het tot mooie inzichten leiden als je jezelf  deze vraag stelt: wat gun ik de ander?

Want wat je de ander gunt, daar ligt vaak ook een behoefte van jezelf onder.

Als je de ander rust gunt.
Wat kun je dan doen om jezelf rust te gunnen?

Als je de ander aandacht gunt.
Wat kun je dan doen om jezelf aandacht te gunnen?

Als je de ander ruimte gunt.
Wat kun je dan doen om jezelf ruimte te gunnen?

Geef jezelf vervolgens toestemming om daar ook tijd en ruimte voor te maken. Juist op die momenten dat je te druk bent en denkt dat je er geen tijd voor hebt.

Wat ik laatst bij mezelf merkte is dat ik onrustig werd van alle nieuwe regels. Wat mag nu nog wel? Wat mag nu niet meer? Mijn ademhaling schoot omhoog en ik zat meer in mijn hoofd. Je weet wel, die plek waar ook je ego en je innerlijke rechter wonen. Die tetterden luidkeels: ‘hoe kun je nu mensen helpen als je zelf zo onrustig bent!’

Die onrust en spanning herkende ik ook bij mijn klanten. Dus toen ik mezelf de vraag stelde: wat gun ik de ander? Was het antwoord: rust en ontspanning.

Toen ik dat merkte bij mezelf ben ik alle sessies die dag begonnen met een geleide meditatie. Fijn voor mijn klant maar ook voor mijzelf. Daarna konden we vanuit die rust en ontspanning lekker aan de slag.

Nu je wereldje wat kleiner is krijg je die spiegel vaak terug uit je directe omgeving. Bijvoorbeeld: zijn je kinderen druk? Kijk dan eens hoe je er zelf bij zit, loopt of hangt. Als jij jezelf rust gunt dan zul je merken dat je kinderen ook rustiger worden.

Als je je kinderen gunt dat ze minder achter een scherm zitten kijk dan eens wat je zelf doet: zit jij ook vastgeplakt aan je laptop of telefoon?

Leg dan de teken of knutselspullen eens op tafel en ga zitten tekenen of kleuren of maak iets met je handen. De kans is groot dat je kinderen erbij komen zitten en mee komen doen.

Dus bij deze de uitnodiging aan jou om te onderzoeken: wat gun je de ander en dus ook jezelf?