Wat doe je en wat wil je eigenlijk echt?

De hele dag door staan we voor veel keuzes. Waar ik me de afgelopen jaren steeds bewuster van ben geworden is of ik iets doe omdat ik het van mijzelf moet of dat ik iets doe omdat ik het graag wil.

Wat moet jij eigenlijk allemaal?

Moeten heeft voor mij te maken met hoe anderen willen dat ik leef. Of wat ik denk dat anderen van mij verwachten. Soms gaat het moeten over kleine dingen. ‘Je zou dat recept eens moeten uitproberen.’ Maar soms gaat het moeten ook om grote keuzes, die je dwingen om anders te leven. Dat je bijvoorbeeld vast blijft zitten in een baan die geen voldoening meer geeft, maar die wel de hypotheek betaalt. Wanneer we de weg van moeten kiezen, kiezen we ervoor om te leven voor iets of iemand anders dan wijzelf.

Wat wil jij eigenlijk allemaal?

Met willen is het een ander verhaal. Wat we willen doen heeft te maken met wie we zijn, waar we in geloven en wat we het allerliefste doen. Het heeft te maken met datgene waar we ons het meest toe geroepen voelen. Het heeft te maken met onze passies, wensen en verlangens.

Als we kiezen voor wat we echt willen, schikken we ons niet langer naar de idealen van anderen, maar gaan we leven naar de idealen van onszelf. En pas dan komen we volledig tot ons recht als mens. Kiezen voor wat we willen is ja zeggen tegen dat was ons roept. Kiezen voor wat we willen is het allerbeste wat we met ons leven kunnen doen. Hoe spannend ook.

Sinds ik mijzelf steeds vaker de vraag stel: wat wil ik zelf? en daar aandacht en ruimte aan geef wordt mijn leven steeds rijker en waardevoller. Dit geeft mij het gevoel dat ik mijn beste bijdrage lever aan de wereld om mij heen.

Hoe is dat voor jou? Wat doe jij en wat wil jij echt?

En welke eerste stap zou je kunnen om wat minder te moeten en meer aandacht te geven aan wat jij echt wilt?

Laat hieronder je reactie achter. Ik reageer altijd.

Hartelijke groet,