Vanmorgen werd ik wakker en kon ik me mijn droom nog herinneren. Ik droomde dat ik bij de Ikea Hengelo aan kwam rijden en op de rotonde niet af kon slaan omdat er een matrixbord stond dat alle parkeerplekken vol waren. Ik bleef maar rondjes op de rotonde rijden en kwam geen steek verder.

Ondanks dat ik sinds de verhuizing naar mijn nieuwe werkplek in juni geen Ikea meer van binnen heb bezocht (ik kan geen bouwpakket meer zien) is de metafoor wel van toepassing op mijn leven de afgelopen weken.

Ik ben lekker aan het werk met de leukste klanten, bezig met de voorbereidingen en verzendingen van het carddeck en het schrijven van mijn boek. Ik ben ingestapt in een spannend coachprogramma waardoor alles wat ik doe weer even onder de loep komt te liggen en dat alles naast gezin, sport en leuke sociale activiteiten.

Het gevoel van rondjes rijden op de rotonde en geen parkeerplek kunnen vinden is dus best toepasselijk: als je veel ballen in de lucht houdt kan het voelen alsof er geen ruimte is om na te denken over je volgende stap. Het lukt dan vaak ook niet om een keus te maken omdat je hoofd maar blijft malen over de opties. Bij mezelf herken ik dat in lijstjes maken om overzicht te creëren maar geen besluiten nemen of knopen doorhakken. Ik kan dan in rondjes blijven rondraaien in mijn gedachtes of zoals in mijn droom op de rotonde. Maar eerst moeten er een paar parkeervakken leeg. Voor mij betekent dat de rotonde verlaten, een rustige plek opzoeken en van een afstandje te kijken welke parkeervakken ik leeg kan maken om ruimte te creëren zodat ik de oplossingen niet alleen in mijn hoofd zoek maar ook mijn lijf en innerlijk weten kan gebruiken.

Vandaag ben ik daarom voor een paar uur naar de sauna gereden. Voor mij de plek om te zijn als mijn hoofd blijft malen. Ik neem dan pen en papier mee om me leeg te schrijven en kan daarna steeds iets meer in mijn lijf zakken. Reed ik nu met een helder antwoord naar huis? Nee. Ik mag nog even wachten voordat ik een besluit neem zodat ik eerst een aantal dingen met aandacht kan afronden.

Hoe is dat voor jou? Blijft jouw hoofd ook maar malen en blijf je druk met alle ballen in de lucht? Blijf dan niet in rondjes ronddraaien maar zoom uit.

Omdat het uitzoomen voor oudste dochters zo lastig is ben ik in 2019 begonnen met de jaargroepen. In je eentje neem je je voor om uit te zoomen maar lukt het vaak in de praktijk niet. Alle ballen krijgen voorrang op tijd voor jou.

Hoe zou het zijn om nu alvast ruimte te creëren om dit in 2023 voor jezelf te regelen? Als je een ‘ja’ voelt maak dan een afspraak met me voor een persoonlijk gesprek waarin we elkaar beter leren kennen. We je vraag verhelderen en je helder krijgt wat je eerste stap is. Je bent welkom!