Veel mensen weten dat je in IJsland het Noorderlicht kunt zien. Die stond ook op mijn lijstje om ooit nog te zien en beleven en zoals je vorige week misschien al las, heb ik het in maart af kunnen strepen. 🙂

Wat ook op mijn lijstje stond was walvissen spotten. Dat heb ik in 2019 met mijn gezin gedaan in Australië en ik vond het fantastisch. Toen ik tijdens de voorpret voor ons tripje naar IJsland ontdekte dat je ook daar walvissen kunt spotten, wilde ik dat graag nog en keer doen. We boekten een tour en daar gingen we: dik ingepakt met de boot de oceaan op. Na ongeveer een uur varen gingen we het dek op. 

We hadden geluk. Voor het eerst in twee maanden tijd spotten we een eerste walvis. Ik blijf het magisch vinden: die nevel als ze boven water komen om adem te halen. Dan de rug die je door het water ziet glijden en dan die staart die zo sierlijk weer onder water gaat. Prachtig. 

We kregen instructies: het was een samenwerking met elkaar op de boot. De boot kon je zien als een klok. De voorkant van de boot was 12 uur, het oosten was 3 uur, het zuiden 6 uur, het westen 9 uur, etc. Als je wat zag dan moest je de tijd roepen zodat iedereen wist waar ze moesten kijken om de walvis te spotten. Zo gezegd zo gedaan. 

Wat er gebeurde is dat bijna iedereen voorop het dek ging staan omdat daar de walvis was gespot. Ik had zelf al een keer eerder walvissen gespot en deed het tegenovergestelde. Ik ging aan de zijkant van de boot staan waar ik veel vrijer om me heen kon kijken. Het voordeel daarvan is dat je veel meer ziet. Zo kwam het dat we al snel konden roepen dat de walvis op 5 uur zwom. Bijna achter de boot dus. We hadden vrij en goed uitzicht terwijl de boot nog probeerde te keren. 

Als we niet de andere kant op hadden gekeken dan alle andere mensen op de boot dan hadden we een deel van de walvissen gemist. Het waren er namelijk meer dan een. Al met al hebben we zeker vijf of zes walvissen gezien. 

We hoorden al snel van de gids dat we mazzel hadden. Het was de eerste keer in zeker twee maanden tijd dat er walvissen gespot waren. Dat maakte het extra bijzonder. Dat er vervolgens ook nog een paar groepen dolfijnen rondom de boot zwommen en speelden maakte dat mijn dag niet meer stuk kon. Wat een geweldige ervaring! 

Een inzicht wat ik meenam uit de walvissentour is wat een gewoontedieren we eigenlijk zijn. We kunnen geneigd zijn om met z’n allen in te zoomen. Met elkaar voorop dat dek te staan en dezelfde kant op te kijken. Tijdens de tour werd zo mooi helder dat je belangrijke informatie mist als je dat doet. Als je niet uitzoomt en de andere kant op kijkt, een ander perspectief neemt op de situatie waar je eerst nog middenin zat, dan mis je waardevolle informatie. Dan hadden we in het geval van de walvissentocht maar één walvis gespot in plaats van de vijf of zes walvissen die we nu hebben gezien. Datzelfde gebeurde ook met de dolfijnen die rondom de boot zwommen. 

Het was voor mij weer een waardevol inzicht dat dit uitzoomen voor mij als vanzelf gaat. Dat doe ik op dagelijkse basis dus het is niet zo gek dat ik dit op die boot ook bijna als vanzelf deed. Uitzoomen zodat je meer kunt zien. Andere perspectieven toevoegen. Dat is dus niet alleen waardevol in mijn werk maar ook in mijn privéleven. 

Hoe is dat voor jou? Als je ergens tegenaan loopt wat is dan jouw neiging? Duik je de inhoud en de analyse in? 

Wat ik zelf herken en ook bij veel van mijn klanten is dat we geneigd zijn om onze schouders eronder te zetten en in de actie te schieten. Wat zou er gebeuren als je vertraagd in plaats van in de actie schiet? Als je uitzoomt in plaats van inzoomt? Zou het kunnen zijn dat een andere aanpak misschien beter werkt? 

Kun je wel wat hulp gebruiken? Vraag dan een persoonlijk gesprek met me aan. Ik denk graag met je mee. Het gesprek is vrijblijvend en levert je in ieder geval helderheid op. Ik ontmoet je graag!

PS. In mijn werk maak ik geregeld gebruik van inzichtkaarten die je net een andere vraag stellen die je jezelf zou stellen. Omdat ik die manier van werken zo waardevol vind en ook merk dat mijn klanten dat fijn vinden heb ik een oudste dochter carddeck ontwikkeld. Dat kun je nu aanschaffen in de voorverkoop zodat je het als eerste in je brievenbus hebt. Je bestelt het carddeck hier.