Wanneer ben jij voor het laatst echt alleen geweest?

Tijd om alleen te zijn met je eigen gedachten, gevoelens en die dingen te doen die jij wilt doen? 

Ik vind het heerlijk om samen te zijn met andere mensen.

Maar een paar jaar geleden kwam ik erachter dat ik dat alleen fijn vind als ik ook tijd alleen ben. Want als ik geen tijd alleen doorbreng word ik op een gegeven moment onrustig, prikkelbaar en kan ik er vaak niet de vinger opleggen wat er nu eigenlijk is. 

Inmiddels weet ik (en mijn gezin ook) dat ik die tijd alleen nodig heb om op te laden. Net als slaap en voeding heb ik tijd alleen nodig om me fijn te voelen. Want als ik goed in verbinding ben met mezelf kan ik er daarna zijn voor anderen. 

En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zelf sta ik vaak wat eerder op dan de rest van het gezin om zo in stilte de dag te beginnen. 

Maar ook een stuk alleen wandelen in de natuur zonder muziek of prikkels van buiten kan helpen. 

Het is niet zo dat die tijd alleen direct prettig voelt. Soms wel. Maar soms word ik me dan pas bewust van de onrust in mijn hoofd en lijf. 

Zelf ga ik dan graag alleen naar de sauna omdat ik de tijd en ruimte voel om stil te worden en te ontspannen. Om te voelen wat er is. In het begin voel ik me vaak onrustig, maar na een tijdje word ik rustiger van binnen. Vaak krijg ik ook ingevingen over hoe ik een bepaald probleem of vraagstuk aan kan vliegen. Of wat mijn volgende stap is. 

Wat me ook helpt als ik onrust voel is om mijn pen op papier te zetten en van me af te schrijven.  Schrijven helpt me om mijn gedachten op papier te zetten en te ordenen. Vaak lees ik het niet eens terug maar het geeft me ruimte. Zonder dat ik daar al (vaak goed bedoelde) ruis van anderen bij krijg. 

De douche is ook zo’n fijne plek om je alleen terug te trekken. Daar kan je de dag van je afspoelen. En onder de douche krijg ik vaak de meest heldere ingevingen.   

Stel jezelf eens de vraag: wanneer ben jij voor het laatst echt alleen geweest? En wat zou het je opleveren als je vaker tijd alleen doorbrengt? 

Ik ben benieuwd!