Veel oudste dochters zijn resultaatgericht. Dat begint vaak al op school. Als ik terugkijk naar de basisschool dan werkte ik hard om het beste meisje van de klas te zijn. Toch zat er nog een slimmer meisje in de klas die altijd net hogere cijfers haalde dan ik. Frustrerend vond ik het. Hoe hard ik ook werkte: ze haalde altijd nét hogere cijfers. Behalve bij topografie want daarin gingen we gelijk op: allebei tienen.

Wat ik toen nog niet wist, is dat het helemaal niet handig is om het slimste meisje van de klas te zijn. Want je leert het meest van mensen die verder zijn dan jij.

Dat geldt niet alleen op de basisschool, maar ook in je volwassen leven. Als je je wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je bereid bent om te en kiest voor de plek waar je niet het slimste meisje van de klas bent.

Sinds 2008 heb ik ieder jaar geïnvesteerd in (groeps)coaching op specifieke gebieden in mijn leven en mijn werk. Waar ik in het begin koos voor veilig en ging voor een groep waarin ik goed mee kon komen, ben ik op een gegeven moment juist gaan kiezen voor groepen die een stretch voor me waren. Zowel qua investering als qua niveau.

Het kan best spannend zijn om zo’n investering te doen. Is dit wel het juiste voor mij op dit moment? Haal ik er wel uit wat erin zit? Maar een investering doen stretcht me ook extra om alles uit het programma te halen. Want ‘If you pay, you pay attention’. Als je investeert in een training haal je er meer uit dan wanneer je iets gratis doet. In dat laatste geval is de kans zelfs groter dat je halverwege afhaakt en dat is zonde.

Als ik investeer in mijn groei als mens en ondernemer kom ik op de plekken waar ik het meeste leer. Ik probeer in zo’n groep het meest waardevolle voor mij uit het programma te halen.

Ben je toe aan een volgende stap? Schrijf je hier dan in voor de masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters onthuld’ van aanstaande donderdag. Daarin ontdek je welke eerste stap je meteen kunt zetten om meer bezield te leven en te werken. Je bent welkom!