Ieder jaar bepaal ik voor mijzelf een jaarthema. Vaak kijk ik terug naar het jaar ervoor en onderzoek ik welke intentie ik mee wil nemen het nieuwe jaar in.

Vorig jaar ben ik toch nog regelmatig in de valkuil van hard werken getrapt. En dat wil ik niet meer.

Ik had mijn aandacht kunnen richten op wat ik niet meer wil, maar weet inmiddels uit ervaring dat ik me beter kan richten op de dingen die ik wel wil.

En zo ontstond het jaarthema Follow the joy. Doe wat je blij maakt.

De eerste stap die ik heb gezet is samenwerken met een team toppers die dingen goed kunnen die ik niet goed kan. En ik ben gestopt met bepaalde klussen die te veel tijd en energie kosten. Dat geeft ruimte.

En ik stel mezelf iedere dag de vraag: wat kan ik vandaag doen om ruimte te maken voor datgene wat me blij maakt?

En nu, zo halverwege het jaar kan ik al zien wat het me oplevert.

Toen begin dit jaar klanten met elkaar spraken over de weekendworkshop die ik eerder begeleide samen met een collega voelde ik meteen een kriebel. Hoe zou het zijn om weer zo’n weekend te begeleiden? Ik weet nog hoe blij ik er van werd en hoe waardevol het is geweest voor deelnemers.

Ik besloot mijn nieuwsgierigheid te volgen en op onderzoek te gaan. Wat resulteerde in een weekendje vooronderzoek met mijn oudste dochter op Terschelling die stage bij me liep. En alleen dat al maakte het volgen van het plezier als de moeite waard. Het weekend heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Dus zelfs als het weekend met klanten niet was doorgegaan was het al de moeite waard.

Het regelen van de locatie ging soepel en snel, de voorbereidingen ook en niet lang daarna kwamen de eerste aanmeldingen binnen.

En zo zat ik in juni een weekend met 9 deelnemers voor een weekend Opladen op Terschelling.  Het was een waardevol weekend. Voor de deelnemers maar ook voor mezelf. Ik heb van iedere minuut genoten.

Dat weekend was er niet gekomen als ik niet mijn plezier had gevolgd. Datgene wat me blij maakt.

Een valkuil waar ik mensen om me heen nog weleens in zie tuimelen is dat ze het te groot maken. Je hoofd begint meteen te tetteren met allerlei bezwaren die je belemmeren om in beweging te komen. Maar wat zou jij vandaag kunnen doen om ruimte te maken voor de dingen die je blij maken? Al is het maar 5 minuten.