Deze week luisterde ik de Supersoul conversation podcast waarin Oprah Winfrey Elizabeth Gilbert interviewt. Wat me raakte aan het interview is dat Elizabeth haar visie ter discussie stelt – datgene waar ze jaren in heeft geloofd en over heeft gesproken – dat je net zo lang moet zoeken tot je je passie ontdekt en die dan moet volgen. Of eigenlijk bekende ze dat het een rotadvies is geweest dat ze al die tijd heeft gegeven. Het vraagt lef en moed om je mening bij te stellen als je nieuwe informatie of inzichten krijgt. En dat heeft Elizabeth gedaan.

Want als jij jezelf de vraag stelt: wat is jouw passie?
Heb jij dan een kant-en-klaar antwoord klaar?

Ik niet.
En dat herken ik ook uit de periode waarin ik enorm aan het worstelen was. Ik wist heel goed wat ik niet meer wilde, maar wat ik echt leuk vind of wilde doen met mijn leven? Ik had geen flauw idee. Ik was om me heen aan het kijken en wist het echt niet.

Mensen die zeiden dat ik mijn passie moest volgen vond ik irritant. Ik was zo hard aan het zoeken, ik deed zo mijn best, maar had het nog steeds niet gevonden. Ik voelde me regelmatig een loser. En ik voelde me daar onzeker over want ik moest het zo langzamerhand toch wel weten.

Wat voor mij een enorm verschil heeft gemaakt is niet de vraag: Wat is je passie?
Maar de vraag: Wat maakt je blij?

Die vraag is een stuk kleiner en maakte dat ik stopte met zoeken en ging doen. In actie kwam. Ik gaf mezelf de toestemming om stap voor stap te gaan ontdekken wat ik nu eigenlijk leuk vond. Ik begon met hier en daar eens een workshop volgen. Over schrijven. Over je intuïtie volgen. Een beginnerscursus hardlopen. Ik kocht wat bolletjes katoen en volgde een workshop haken. Ik deed mee aan een workshop opstellingen. En zo ontdekte ik door te doen wat ik wel en niet leuk vond.

Mezelf de toestemming geven om te mogen ontdekken en onderzoeken heeft een enorm verschil gemaakt en dat is nog steeds zo.

Dus wat zou er gebeuren als jij jezelf niet langer de vraag zou stellen: Wat is mijn passie? maar deze vraag te vervangen door: Wat maakt me blij?

En daar eens een eerste stap in te zetten? Niet omdat het moet maar omdat het kan?

Voel je dat je wel wat hulp zou kunnen gebruiken? Vraag dan nu een persoonlijk adviesgesprek aan. Ik denk graag met je mee. Het gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets en levert je helderheid op.

Als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe.

Je bent welkom!

Enneh… laat je me weten wat je hebt gedaan dat je blij maakt? Ik ben benieuwd!