Deze week zag ik een moeder ploeteren op de fiets. Zoontje voorop. Haar dochter op een inieminiefietsje naast haar. Het meisje had een fietshelm op en moest stevig doortrappen om haar moeder bij te houden. De moeder moest wat bukken om haar hand op de schouder van haar dochter te leggen zodat ze veilig het kruispunt overkwamen. De moeder zag er gehaast uit. Alsof ze er al een werkdag op had zitten op maandagmorgen om 8.25 uur. Ik dacht even terug aan de tijd dat mijn ochtenden er ook zo uitzagen en moet heel eerlijk bekennen: ik mis die tijd niet.

Zelf fietste ik rustig door naar kantoor waar ik de dag begon met een afstemoverleg met mijn Online Business Manager Mira. Sinds de zomervakantie begin ik elke week zo. Samen bespreken we de planning voor de komende week en Mira kijkt mee naar waar de focus op mag liggen die week. Dat brengt me veel rust, omdat ze me spiegelt en me helpt een realistische planning te maken. Eentje die ik aan het eind van de week ook af kan hebben. Dat is een heel fijn gevoel en brengt rust.

Eerst leek het me maar onzin om mijn planning met een ander te bespreken. Ik kon dat toch zeker wel zelf? Daar had ik toch niemand voor nodig? Ik ging tot geen geld investeren in het maken van een weekplanning?

Inmiddels ben ik blij dat ik niet naar die strenge stem heb geluisterd en Mira wél om hulp heb gevraagd. Want ik ben zelf iedere keer te optimistisch als ik inschat hoeveel tijd iets kost. Zo spiegelde Mira me deze week dat mijn ‘3 dingen die me dichterbij mijn doel brengen’ er stiekem 7 waren die je ook elk weer kon onderverdelen in 5 acties. Ik had dus niet 3 dingen, maar 35 dingen op mijn planning gezet. Dat ging natuurlijk niet lukken in één week. 😉

Niet zo gek ook dat ik voor de zomer tegen het eind van de week regelmatig het onprettige gevoel had: ‘Ik heb het niet af, ik heb niet genoeg gedaan.’ Nu ik een realistische planning maak ervaar ik rust en geeft die planning en het doen van de acties veel meer plezier en voldoening.

Eén ding dat Mira me standaard vraagt is: Waar voelt het licht? En waar voelt het zwaar?  

De dingen die licht voelen zijn de dingen die ik zelf goed kan en ik leuk vind om te doen. Die energie geven. Maar er staan vaak ook dingen op mijn lijstje die zwaar voelen. Omdat ik nog niet weet hoe ik het ga aanpakken, of omdat het dingen zijn die me energie kosten.

Als duidelijk is wat de lichte en zware dingen zijn die op de agenda staan, gaan we kijken naar wat we kunnen doen om de zware dingen lichter te maken. In de praktijk betekent dat dat ik ervoor kies om bepaalde dingen niet te doen. Of dat ik werk overdraag aan mijn team, zodat ik mezelf vrijer speel voor lichte dingen. Dingen waarin ik het verschil kan maken in mijn bedrijf.

De vraag stellen ‘Wat voelt licht en wat voelt zwaar?’ heeft mij dus veel opgeleverd. Ik stel hem mezelf tegenwoordig ook elke dag en sinds ik dat doe voelt het ondernemerschap een stuk lichter. Ik kan lekker aan het werk met klanten. Met schrijven en ontwikkelen. De andere taken worden opgepakt door mijn team.

Dat scheelt veel tijd en energie en zo ontstond er de afgelopen maanden de ruimte om overdag lekker naar buiten te gaan voor een wandeling. Eerder dacht ik daar geen tijd voor had. Terwijl ik weet wat het me oplevert om een frisse neus te gaan halen (en soms een nat pak als er een stevige herfstbui op mijn hoofd klettert ;-)): ik ontspan en kan daarna weer aan de slag. Bovendien komen antwoorden op vraagstukken waar ik mee bezig ben vaak ook op tijdens een wandeling.

Het is bijzonder om te merken dat ik meer doelen en resultaten bereik terwijl ik gevoelsmatig minder hard werk. Lichter en zachter ben voor mezelf.

Voor jou ook een aanrader om jezelf de vraag te stellen: Wat voelt voor mij licht? En wat voelt voor mij zwaar? En wat kan ik doen om het lichter voor mezelf te maken?

Merk je dat je vastloopt bij het beantwoorden van deze vragen? Te hard aan het werk bent of te druk bent? Vraag dan een persoonlijk adviesgesprek met me aan. In dat gesprek kijk ik met je mee waar je nu staan en wat je graag zou willen. Als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe. Dat gesprek is vrijblijvend en levert je in ieder geval helderheid op.