Vorige week heeft mijn oudste dochter haar eindwerkstuk (vergelijkbaar met het profielwerkstuk) gepresenteerd op de Vrije School voor klasgenoten en andere gasten. Ze heeft haar werkstuk gedaan over het ontstaan van de aarde en de ontwikkelingen door de tijd heen en daar een les van gemaakt. Een mijlpaal waar ze maandenlang naar toe heeft gewerkt. En wat deed ze het goed!
Ik heb die middag mijn ogen uitgekeken: wat een creativiteit! Een kleine greep uit de werkstukken: het uitdenken en naaien van je eigen broekpak omdat je vanwege je lengte niet kan slagen in de standaard winkels. Onderzoek doen of je origami kan gebruiken om de meetkundige principes uit te leggen. Gefascineerd raken door de geschiedenis van de Vikingen en je eigen vikingbijl ontwerpen en smeden. Het componeren van je eigen pianomuziekstuk. Het ontwerpen van je eigen droomhuis. Onderzoeken of het haalbaar is om je eigen tiny house te bouwen. Wauw!
Als ik om me heen kijk hoor ik oudste dochters vaak zeggen: ik ben helemaal niet zo creatief.
Het is een belemmerende overtuiging die je ergens terwijl je opgroeide hebt geïnternaliseerd en waarvan ik geloof dat het niet waar is. We hebben vaak een beeld dat creativiteit te maken heeft met een kunstwerk maken, liefst met een hoofdletter: Kunst. Maar klopt dat eigenlijk wel?
De definitie van creativiteit is het scheppend vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare oplossingen voor bestaande problemen te vinden.
Als dit de definitie is van creativiteit dan is de kans groot dat je ook iedere dag je creativiteit inzet zonder je er bewust van te zijn.Bijvoorbeeld in de manier waarop je problemen oplost of situaties aanpakt. Je bent dus creatiever dan je denkt.
Ik denk dat de kracht van creativiteit vaak wordt onderschat en dat er verband zitten tussen leiderschap, ondernemerschap en creativiteit.
Dat was ook het inzicht dat ik kreeg bij de talk van Miljuschka Witzenhauzen waar ik laatst bij was: haar grote talent is haar creativiteit. Ze bedenkt iets, geeft het vorm en maakt van niets iets. Een magazine, kookboeken, een kledinglijn, een lekker gerecht. Dat is ook het toffe van het ondernemerschap. Ditzelfde gebeurt met leiderschap: je ziet iets voor je, je weet nog niet precies hoe het eruit gaat zien en gaat het stap voor stap vormgeven. Het is een idee gecombineerd met actie, met iets doen.
Waar veel oudste dochters in blokkeren is dat ze gericht zijn op het resultaat. Dat moet het liefst meteen goed zijn want anders beginnen ze er liever niet aan. Dat creativiteit een proces is en je daar onderweg in mag leren en ontdekken vergeten we vaak (en is ook een reminder voor mezelf).
Terwijl iets nieuws leren of uitproberen vaak plezier en energie geeft. Daarnaast sluit het aan bij de nieuwsgierigheid en leergierigheid die veel oudste dochters hebben.
Ik denk dat we allemaal creatieve wezens zijn en we de behoefte hebben om ons creatief te uiten. Dat kan met pen en papier, al tekenend, mindmappend, muziek makend, dansend, of wat ook maar aan je trekt. Het gaat om het doen en niet direct om het eindresultaat.
Een ingang naar je creativiteit is jezelf de vraag te stellen: wat deed je vroeger als kind graag? En wat zou je kunnen doen om je creativiteit weer te laten stromen?
Ik ben benieuwd naar je antwoord op die vragen.