Als er veel gaande is in je leven en om je heen dan is de kans groot dat je druk bezig bent om alle ballen in de lucht te houden. Je schiet in je hoofd en gaat aan de gang met alles wat er moet gebeuren. Dat voelt in het begin ook best prima. Het geeft een gevoel van controle en grip en kan in het moment ook een prima strategie lijken.

Het is een overleefstrategie die alleen op korte termijn wel werkt. Als dit je eerste neiging is en je dit af en toe doet, is er niet zoveel aan de hand. Ga je het echter langer achter elkaar doen, dan kan het zorgen voor onrust in je lijf en je hoofd. Je gedachten schieten alle kanten op, je blijft bezig en in de ‘doe-stand’.

De eerste stap is herkennen dat dit gebeurt. Daarna is het tijd voor iets dat heel tegennatuurlijk voelt, namelijk: het tegenovergestelde doen.

Stop met wat je aan het doen bent. Klap die laptop dicht. Laat je telefoon thuis en ga naar buiten. Neem even afstand. Laat de boel de boel en kom op adem. Zak weer in je lijf. Wandelen, zingen of dansen zijn vaak goede manieren om weer in je lichaam te komen.

Dat blijft oefenen, ook voor mij. Als er veel speelt in mijn leven en werk dan kan het nog steeds mijn eerste reactie zijn om in doe-stand schieten. Inmiddels weet ik dat het juist dan belangrijk is om heel goed voor mezelf te zorgen.

Zo reed ik laatst op een doordeweekse dag naar de Soesterduinen om te wandelen met een vriendin terwijl ik dacht dat ik daar eigenlijk geen tijd voor had.

Door uit te zoomen kon ik zien maar vooral ook voelen dat ik wegdook van de angst en onzekerheid die in me sluimerde op dat moment. Het gevoel van machteloosheid dat je een situatie niet kunt veranderen hoe graag je dat ook zou willen. Toen ik woorden gaf aan wat er in me speelt en even in dat gevoel kon zakken werd het rustiger in mij.

Als ik kijk naar mezelf dan ben ik lang bang geweest voor mijn gevoelens. Ik wilde ze niet voelen en had de neiging om ervan weg te duiken en ze te dempen. Bijvoorbeeld met te hard te werken, te veel te scrollen, te veel koffiedrinken en een sterke voorkeur voor zoet, zout en vet eten. Het nadeel daarvan is dat dit je niet helpt. Je voelt je daarna echt niet beter.

Inmiddels weer ik dat vertragen en uitzoomen me altijd veel oplevert. Tijdens de wandeling hadden we een fijn gesprek en kreeg ik precies de goede vragen over hoe ik me wilde voelen en welke keuzes daarbij passen.

We hebben allemaal wel van die periodes dat er veel speelt. Op het werk, in je privéleven, in de wereld om je heen.  Juist dan kan het helpen om die afstand te nemen.

Dus bij deze heb je toestemming: laptop uit, telefoon aan de lader en zelf lekker naar buiten. 😉

En als je denkt: ja, maar dat kan helemaal niet? Dan heb je het extra nodig.