Oudste dochters zijn nieuwsgierig en leergierig.

Zo aan het begin van het jaar gaan veel oudste dochters op zoek naar een volgende cursus of opleiding. Vaak gericht op het opdoen van nieuwe kennis. Dat is ook een logische stap want zo zijn we opgevoed en opgeleid. Als je kennis wilt opdoen dan kan dit ook een prima oplossing zijn. In de praktijk zie je dat veel opleidingen daarop gericht zijn. Ik noem dat ook wel kennis van buiten naar binnen halen. 

Dat kan een prima keuze zijn als het gaat om heel specifieke vaardigheden. Het kan tegelijkertijd ook een valkuil zijn. Je zou daarom eens bij jezelf eens onderzoeken vanuit welke beweging je op zoek gaat naar een nieuwe opleiding of cursus. 

Als ik kijk naar mezelf een paar jaar geleden, dan ging ik vaak op zoek naar een opleiding vanuit het gevoel dat ik nog niet genoeg wist of niet genoeg kon. Mijn keuzes had niet zoveel te maken met of ik van binnenuit voelde dat ik hier meer over wilde leren. Het waren verstandige en bedachte keuzes met mijn hoofd. 

De vraag is of zo’n ‘hoofd’- opleiding je dan echt verder gaat brengen. Achteraf gezien was het voor mij regelmatig een verstopstrategie: ik moet eerst die opleiding nog afronden, voordat ik een volgende stap kan zetten. 

Een vraag die je jezelf zou mogen stellen is: ben je op zoek naar kennis of naar wijsheid? Daar zit voor mij een wezenlijk verschil in. Als je kennis opdoet dan betekent dat nog niet direct dat je je kennis toe kunt passen. Persoonlijk geloof ik dat je het meeste leert als je de bewustwording en de inzichten die je opdoet ook gaat toepassen. Dan wordt kennis wijsheid die je altijd en overal in kunt zetten. 

Ik geloof dat je je eigen instrument bent. Hoe jij jezelf leidt is van invloed op hoe jij anderen kunt leiden. Het gaat om toegepaste kennis en wijsheid.

Dat vraagt van je dat je jezelf heel goed leert kennen, op jezelf leert vertrouwen, in beweging komt en stappen zet in je leiderschap. En hoe fijn is het om dat in een kleine groep vrouwen te doen die net als jij op ontdekkingsreis willen gaan om hun leiderschap te verstevigen en vanuit wijsheid willen leiden. 

Mocht je voelen dat dit is waar je naar op zoek bent en ben je geïnteresseerd in systemisch werk dan is het jaarprogramma dat op 24 maart start iets voor jou.

We gaan bijna van start en er zijn nog een paar plekken vrij. Voel je iets kriebelen in jou? Maak dan vandaag nog een afspraak met me voor een verkennend gesprek. Het gesprek is vrijblijvend en verplicht je tot niets. Je bent welkom.