De kans is groot dat je regelmatig hebt besloten: nu ga ik het anders doen. Je hebt bijvoorbeeld je agenda geblokt voor reflectietijd of het uitwerken van een groter project. Waarschijnlijk kost het al best moeite om dit blok overeind te houden terwijl je ziet dat je agenda volloopt. Het schiet al door je hoofd: zou het lukken om deze dag vrij te houden?

Op dat moment ben je eigenlijk al op de glijdende schaal beland. Je bent geneigd om mee te bewegen met de ander in plaats van deze tijd echt voor jezelf te claimen. Wat er dan in de praktijk vaak gebeurd is dat je een telefoontje krijgt of iemand staat aan je bureau of een kind wordt ziek. En weg is de tijd en ruimte die je voor jezelf had gepland.

Herkenbaar?
Dit is een valkuil die veel oudste dochters met wie ik werk wel herkennen. Ze willen dat het goed gaat met alles en iedereen. De tijd voor een ander lijkt belangrijker dan de tijd en ruimte voor jezelf. Ze springen in gaten die vallen of dreigen te vallen. Vervolgens bekritiseren ze zichzelf ook nog eens omdat ze niet doen wat ze eigenlijk wilden doen. Ze worden chagrijnig of raken gefrustreerd. Dat reageer je af op jezelf en vaak ook op de mensen die je dierbaar zijn.

Dat is niet helpend. Maar dat dit gebeurt is niet zo gek. Oudste dochters zijn zorgzaam en gericht op het versterken van het geheel. Alleen vergeten ze soms dat ze zelf ook onderdeel zijn van dit geheel en dat het belangrijk is dat ze eerst voor zichzelf zorgen. Dat hebben ze vaak niet geleerd.

Wat ik terug hoor van de deelnemers die nu meedoen aan mijn jaargroep is dat ze best even getwijfeld hebben of ze mee zouden doen. Het vraagt namelijk van je dat je het jezelf gunt om iedere maand een dag de tijd te nemen voor jou. Wat ik ook hoor nu ze meedoen is dat ze echt uitkijken naar de dag en dat ze door het commitment aan zichzelf en de groep zichzelf ook niet langer saboteren en zichzelf wel die tijd en ruimte gunnen.

Zo had ik deze week een van de deelnemers aan de jaargroep aan de telefoon die even wilde sparren over een klus wel of niet aannemen. Doordat ze zichzelf anders kon positioneren in het gesprek leverde dat een hele andere opdracht op waarin zij veel meer tot haar recht kwam en een heel ander tarief kon neerleggen. Ze belde me terug: dit is zo gaaf!

Een extra voordeel wat deelnemers pas ervaren als ze eenmaal meedoen is dat het tijd en energie bespaart: ze hebben meer focus en helderheid waardoor ze veel gerichter aan de slag kunnen en meer resultaten boeken. Het kost geen extra tijd en ze ervaren in de dagelijkse praktijk hoe waardevol het systemisch perspectief is.

Ik gun jou dat je het jezelf gunt om in te stappen. Zoals een deelnemer het verwoorde: ‘het is een groot cadeau voor jezelf én voor je omgeving.’

Dus ben je eraan toe om nu eindelijk ruimte te maken voor jezelf en dat gevoel wat al een tijd in je sluimert weet dan dat je welkom bent voor een gesprek om je vraag te verhelderen. Ik ontmoet je graag.