Veel oudste dochters zijn resultaatgericht. Ze willen resultaat en het liefst snel een beetje. Ze zijn vaak gericht op wat er allemaal nog kan en mogelijk is en daarbij zijn ze kritisch op zichzelf. Je kunt die zelfkritiek herkennen als je dingen tegen jezelf zegt die je nooit zou zeggen tegen iemand van wie je houdt.

De valkuil van zo resultaatgericht zijn en gericht zijn op vooruitgang is dat je vergeet stil te staan bij wat je allemaal al wel hebt gezien, gedaan en beleefd.

Om die reden neem ik in deze periode de tijd en ruimte om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ieder jaar ben ik weer verrast over wat er allemaal is gebeurd, wat ik heb beleefd en welke dromen en verlangens zijn uitgekomen.

Het was voor veel van ons een jaar met beweging en deining. De wereld om ons heen is onrustig maar ook in de directe omgeving is er voor veel mensen veel gaande.

Oudste dochters kunnen geneigd zijn om vooral vooruit te willen en dus ook vooruit te kijken terwijl het juist heel waardevol is om terug te kijken naar het afgelopen jaar en stil te staan: wat heeft 2022 me gebracht? Waar ben ik blij mee? Wat heeft me geraakt? De mooie en de minder mooie dingen.

Dus speciaal voor de oudste dochters die geneigd zijn om vooruit te kijken heb ik  een reflectiedocument gemaakt dat je kan helpen om eens stil te staan bij de vraag: hoe was mijn 2022? Je vindt het hier.

Het is fijn om hier echt even de tijd voor te nemen. Zet een lekkere kop thee, koffie of pak een glas water. Zet een lekker muziekje op en zorg dat je even niet gestoord kan worden. Pak een pen en papier, haal een paar keer diep adem en ga dan lekker aan de slag met de vragen.

Het terugblikken en reflecteren helpt je om je bewust te worden van wat er al goed gaat in je leven en waar je dankbaar voor bent. Het kan ook zijn dat je ontdekt dat je nog iets los mag laten of nog een goed gesprek te voeren hebt in 2022.

Veel plezier! En mocht je nieuwe inzichten hebben die je met me wilt delen stuur me gerust een mailtje.

PS. Volgende week neem ik je mee in een aantal vragen die je jezelf kan stellen om van 2023 jouw fijnste jaar ooit te maken en stil te staan bij waar jij je aandacht op wilt richten in het nieuwe jaar.