Veel oudste dochters zijn opgegroeid met het idee: zorg dat je op eigen benen kunt staan en financieel onafhankelijk kunt zijn van je partner. Studeer, zoek een goed betaalde baan, koop een leuk huis en start je gezin. Tegelijkertijd krijgen we ook vaak de boodschap: ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’.

Echt groot dromen hebben we vaak niet geleerd en ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat als ik groot droom ik ook dat stemmetje hoor fluisteren: ‘zou je niet eens tevreden moeten zijn met hoe het nu gaat?’, ‘Dat is niet realistisch, dat kan allemaal niet.’ of ‘Je wordt te druk als het een succes wordt en dan moet je nog harder werken.’

Het is mijn innerlijke rechter, mijn veiligheidsinstinct die niets liever wil dan dat ik in mijn comfortzone blijf. Dat is wel veilig, maar daar ligt niet de mogelijkheid voor groei en ontwikkeling en voor leiderschap nemen over mijn leven en werk.

Waar ik oudste dochters graag toe uitnodig is om eens te mijmeren. Stel dat alles mogelijk is. Tijd, geld, energie is geen bezwaar. Waar droom je dan van?

Vorig jaar, tijdens het feest dat ik gaf om te vieren dat mijn bedrijf 10 jaar bestond kreeg ik de vraag: wat is je volgende mijlpaal? Ik sprak die dag uit dat ik een bestsellerboek wilde schrijven.

Daar werd door sommige aanwezigen om gegrinnikt: ja hoor, niet gewoon een boek schrijven, maar meteen een bestseller?

Dit soort opmerkingen zijn helemaal niet vervelend bedoeld. Vaak worden ze gemaakt vanuit de beste intenties. Als je grote dromen hebt en ze uitspreekt is dat dus best een risico. Als je niet uitkijkt kun je aan jezelf gaan twijfelen en laat je je afleiden van je grotere droom.

Als je een grote droom hebt dan zijn je acties anders. Als ik alleen een boek had willen schrijven had ik dat waarschijnlijk in eigen beheer gedaan. Nu ik wist dat ik een bestseller wilde schrijven wilde ik daar een uitgever bij zoeken die hier ervaring mee heeft. Als ik niet alleen een boek wil schrijven maar een bestseller, dan weet ik dat ik ook aan de slag mag met de marketing en promotie van het boek.

Als je grote dromen hebt en weet wat je wilt dan zet je andere (en grotere) stappen.

Wat ik iedere keer zelf weer ervaar is dat het zo belangrijk is om mensen om je heen te verzamelen die een grotere versie van jou kunnen zien. Groter dan dat jij zelf kunt zien. Zodat je een plek hebt waar je dromen en ambities er helemaal mogen zijn.

Die plek wil ik bieden voor oudste dochters met grote dromen op topposities in organisaties of ervaren ondernemer zijn. Ik loop een tijd naast je mee en je maakt deel uit van een groep gelijkgestemde ambitieuze grootdromers.

Heb jij grote dromen en wil je die nu eindelijk de ruimte gaan geven? Dan ontmoet ik je graag in een persoonlijk gesprek.