Af en toe heb je van die momenten dat je je alleen voelt. Dat je het gevoel hebt dat je overal alleen voor staat. Thuis de boel regelt en draaiende houdt. Je verantwoordelijk voelt om het op je werk of in je bedrijf allemaal op rolletjes te laten lopen. Het gevoel bekruipt je dat je alles alleen moet regelen en doen. En dat voelt soms best zwaar.

Het meest frustrerende kan zijn dat je omgeving niet eens ziet wat je allemaal doet.

Je voelt je niet gezien en gehoord. Alleen. Een rotgevoel.

De afgelopen weken hoor ik het steeds vaker: ik voel me alleen. Dat uitspreken is vaak al lastig en spannend. Want je innerlijke rechter vindt daar van alles van: ‘Stel je niet zo aan.’ ‘Even je schouders eronder en doorgaan.’ Je bent niet alleen, kijk eens hoeveel mensen je om je heen hebt.’ En toch kan het van binnen alleen voelen.

Mijn eigen ervaring is dat er vaak schaamte meespeelt over het je alleen voelen en dat het daarom moeilijk is om uit te spreken. Omdat het beeld dat je je omgeving laat zien niet klopt bij hoe je je van binnen voelt.

Hoe dat komt?

We hebben vaak geleerd dat we het zelf moeten kunnen. Dat we het zelf moeten oplossen. We passen ons aan naar wat onze omgeving en anderen van ons verwachten. En we stralen vaak ook uit naar onze omgeving: ik red me wel. Ik kan het wel alleen.

En dat is ook zo. Je kan het ook alleen. Je redt het ook alleen. Dit zie ik gebeuren bij heel veel vrouwen. Oudste dochters lijken dit soms nog sterker ontwikkeld te hebben. Maar…

De valkuil daarvan is dat je in de overleefstand schiet. Je schiet vaak in het doen. Je hoofd blijft maar malen. Je lichaam geeft vaak ook al langere tijd allerlei signalen die je het liefste negeert: nek- en rugklachten. Hoofdpijn. Je reageert gespannen, bent prikkelbaar, verliest sneller je geduld of wordt boos. Vaak tegen de mensen van wie je het meeste houdt.

Om het vol te houden trek je je vaak terug in jezelf. Je raakt uit verbinding met je jezelf en met je omgeving. Je vraagt anderen nog minder om hulp. Gaat het nog meer zelf regelen en doen en voelt je vaak nog meer alleen.

Maar wat helpt dan wel? Het kan al helpen als je je gevoel uitspreekt bij de mensen die je vertrouwt: ik voel me alleen. Dat geeft vaak al lucht en ruimte. Dan ontstaat er ruimte om te onderzoeken wat je nodig hebt. 

Voel jij je ook regelmatig alleen en overal verantwoordelijk voor en zou je dat graag anders willen? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Weet dat je heel welkom bent.

Bel of app me dan op 06-44562155 voor een persoonlijk adviesgesprek. Mailen kan ook via info@aikeborghuis.nl. Dan kijk ik met je mee waar je nu staat, wat je graag anders zou willen en wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Als ik denk dat ik je kan helpen zal ik je ook vertellen hoe. Het gesprek is vrijblijvend en levert je in ieder geval helderheid op.