We hebben allemaal wel eens een moment waarin je je alleen voelt. Dat kan echt een rotgevoel zijn en je kunt twijfelen aan alles en iedereen.

De neiging die je kunt hebben als je je eenzaam voelt is dat je denkt dat dat komt doordat anderen je niet geven wat je nodig hebt. Je projecteert dan je verlangens naar verbinding op je omgeving, waardoor je het gevoel krijgt dat je relatie niet goed is of dat je er niet bij hoort. Dit gevoel is op dat moment levensecht.

Je kunt je ook slachtoffer voelen: waarom zien anderen niet wat ik nodig heb? Op zo’n moment kun je onbewust en onbedoeld in de kindpositie terecht komen waarin je afhankelijk bent van anderen voor hoe jij je voelt. Dit is begrijpelijk en gebeurt ons allemaal wel eens, maar… het helpt je niet. Even zwelgen in zelfmedelijden kan best lekker zijn, als het maar niet te lang duurt.

Om hieruit te stappen kan het helpend zijn om even afstand te nemen van de situatie waar je dan nog middenin zit en je te realiseren: ik ben volwassen nu. Je kunt je verlangen naar verbinding met de ander niet oplossen door dit bij de ander neer te leggen.

In de praktijk is het bijna altijd zo dat je uit verbinding bent geraakt met wie jij zelf bent. Als jij uit verbinding met jezelf bent is het niet mogelijk om je echt te verbinden met een ander.

De eerste vraag die je jezelf mag stellen is: wat kan ik nu doen om de verbinding met mezelf weer te stellen? Tipje van de sluier: de kans is groot dat je in je hoofd zit en weinig verbinding voelt met je lichaam. Als je je alleen voelt zit je vaak met je aandacht in je hoofd en ben je minder aanwezig in je lichaam.

Het is de vraag wat je op zo’n moment nodig hebt om je te verbinden met jezelf. In je lijf komen is in veel gevallen een helpende sleutel. Dit kun je doen met je ademhaling of door fysiek in beweging te komen. Een flink stuk te wandelen, even lekker te dansen of te sporten.

Als je weer in je lijf bent kunt je voelen dat je niet alleen ben en heb je ook geen anderen nodig om je minder eenzaam te voelen. Als je op je volwassen plek staat kun je vanuit daar contact maken met een ander. Als je daar dan nog behoefte aan hebt.

Morgen, woensdag 25 oktober, om 9.30 uur geef ik de online masterclass ‘Het verborgen leiderschap van oudste dochters.’ In de masterclass leg ik uit wat er onbewust speelt en wat je zou kunnen helpen om meer verbinding te ervaren. Je bent welkom! Inschrijven kan via deze link: https://aikeborghuis.nl/masterclass/

PS. Kun je er niet bij zijn en ben je wel nieuwsgierig? Meld je dan toch aan. Je krijgt de opname van de masterclass namelijk toegestuurd en die kun je tot zondag 23.59 uur bekijken.