Voel jij je gezien en gehoord?

Vorige week maakte ik een uitstapje naar mijn ‘roots’ als wijkmanager. 7 december is namelijk de nationale dag van de vrijwilliger. Een wijkraad had het mooie idee opgevat om vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in de wijk in het zonnetje te zetten. Mij hebben ze gevraagd om mee te denken in de voorbereiding. Dat heb ik met liefde gedaan. Samen hebben we de uitgangspunten geformuleerd voor de avond: het waarderen van wat mensen al voor elkaar en de wijk doen.

De wijkraad zocht ook iemand die de praktische organisatie en begeleiding van de avond uit handen zou kunnen nemen. Op dat moment had ik de hele organisatie van de avond naar me toe kunnen trekken. Met mijn HBO opleiding Facility Management had ik zo’n avond prima kunnen organiseren. En eerlijk is eerlijk. Ik had de inkomsten ook best goed kunnen gebruiken.

Toch heb ik daar niet voor gekozen. Ik koos voor een andere aanpak.

Ik stelde de wijkraad de vraag:
Wat versterkt het geheel? Wat versterkt de wijk?’

Dit is een hele waardevolle vraag die ik mijzelf en mijn klanten heel regelmatig stel.

Het maakt namelijk dat je niet direct de inhoud induikt en in de actie schiet.  De vraag nodigt uit om uit te zoomen waardoor andere kansen en mogelijkheden zichtbaar worden.

Ik had de wijkraad al eerder ondersteund en wist dat er veel ondernemers in de wijk wonen en werken. Ik vroeg ze of ze of ze er over hadden nagedacht of ze met de avond de locale wijkeconomie konden stimuleren? Zodat het budget dat beschikbaar was voor de avond terug kon vloeien de wijk in.

1+1=3

Het is gelukt! De organisatie van de avond is gedaan door een evenementenbureau uit de wijk.

De feestlocatie was een lokale vereniging die de kas heeft kunnen spekken met de verhuur. Een vormgever uit de wijk heeft de uitnodigingen opgemaakt en vormgegeven. De bloemen voor de aankleding van de tafels: gekocht bij een bloemist in de wijk. De cateraar die het buffet heeft verzorgd woont in de wijk. De workshopleiders: ook woonachtig in de wijk. Gaaf!

Het was een ontzettend mooie avond!

De avond heeft mij geraakt. Ik vind het bijzonder om te zien en horen wat mensen vrijwillig voor elkaar doen. De persoonlijke verhalen die mensen vertellen.

Vanmorgen viel nog een kwartje:

Ieder mens wil gezien en gehoord voelen.

Het is een basisbehoefte en je staat er niet altijd bij stil. De vrijwilligers die zich vaak al jarenlang belangeloos inzetten voelden zich gisteravond ontzettend gezien en gewaardeerd. Alle mensen liepen met een glimlach en blij de deur uit. Dankbaar.

Hoe is dat voor jou?

Deze week kom ik het thema gezien en gehoord worden veel tegen. Want hoe is dat voor jou? Voel jij je helemaal gezien? Voor wie je bent en wat je doet?

Durf jij jezelf te laten zien?

Of kun je daar nog wel wat hulp en handvatten bij gebruiken?

Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is! Ik hoor graag van je.

Hartelijke groet,

P.S. Als jij ook JOUW leven wilt leven weet dan dat je welkom bent voor een gratis persoonlijk adviesgesprek.