Heb jij jouw vijf grootste wensen en dromen helder?

 

En wat doe je om deze dromen uit te laten komen? Die vraag prikkelde me toen ik het boek Life Safari in mijn handen had. Ik hou van lezen. Waarom? Omdat ik altijd nieuwe inspiratie uit boeken haal en even heerlijk alles kan vergeten. En ondanks dat ik lezen zo fijn vind en het me zoveel oplevert gun ik mezelf niet altijd de tijd en ruimte.

Eind vorig jaar werd ik geprikkeld door een vraag van Zarayda Groenhart op Instagram. Wie doet er mee met #abookaweek? Ik kreeg meteen een blij en warm gevoel ik mijn buik. Ik reageerde: Ja, ik wil!

Ik ga de uitdaging aan: #abookaweek

Mensen die me wat beter kennen weten dat ik al vanaf dat ik een jong meisje was een echte boekenwurm ben. Dat is me met de paplepel ingegoten. Er zijn altijd boeken in mijn leven geweest. Al zo lang als ik me kan herinneren lazen mijn ouders mij verhalen voor. Eindeloos.

Eén keer per week of vaker naar de bieb

Vanaf het moment dat ik leerde lezen fietste ik wekelijks naar de bieb met mijn vader of moeder. Lekker struinen door de boekenkasten, omdat ik de mooiste boeken wilde uitzoeken. Je mocht dan maximaal zes boeken meenemen naar huis. Thuis verdween ik met m’n nieuwe schatten naar mijn kamer of de bank. Ik dook helemaal in het verhaal. Niet lang daarna was één keer per week naar de bieb niet meer genoeg voor mij en fietste ik ook tussendoor nog een keer heen en weer om een nieuwe voorraad te halen.

Liefde voor boeken en lezen

Die liefde voor boeken en lezen ben ik eigenlijk nooit meer kwijtgeraakt. Ik lees nog steeds heel graag. Uit vrijwel ieder boek dat ik lees haal ik wel een nieuw inzicht. Ik probeer dat inzicht vaak ook te vertalen naar concrete stappen in mijn eigen leven. Dus ook iets te doen met de lessen die ik leer.

Hoe pas je nu de inzichten uit boeken toe in je eigen leven?

In december las ik het boek The Slight Edge van Jeff Olson waarin hij het verschil beschrijft tussen mensen die hun dromen wel waarmaken en mensen die dat niet doen. De sleutel tot succes? Iedere dag een kleine actie en stap zetten in de richting van je droom. Na het lezen van dat boek besloot ik mijn droom om met mijn gezin een reis naar Australië te maken in 2019 eindelijk eens serieus te nemen. Inmiddels zetten we maandelijks geld op een spaarrekening en hebben we fijne gesprekken over wat we willen zien en beleven tijdens die reis. Zonder die kleine actie van het openen van die spaarrekening was het bij dromen gebleven. Terwijl ik nu het vertrouwen heb dat we in 2019 die reis gaan maken. Hoe gaaf is dat!

#abookaweek: Life Safari, De reis van je leven van John P. Strelecky

Het boek dat ik deze week heb gelezen is het boek Life Safari, De reis van je leven van John P. Strelecky. Ook dit boek is weer een aanrader. De schrijver is ervan overtuigd dat we ergens diep in onze ziel onze grootste wensen bewaren. Hij noemt die wensen je Big Five for Life. Het zijn de vijf dingen die je wilt doen, zien of meemaken in je leven voordat je doodgaat. Als je die vijf dingen in je leven hebt volbracht dan is jouw leven een succes geweest. Ze hebben niets te maken met wat je ouders, vrienden, werkgever of je partner van je vinden. Dit gaat over wat jij vindt en wilt.

Zijn die stappen altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Zijn die stappen zonder risico? Nee, ook niet. Maar geeft het je een gevoel van voldoening en geluk terwijl je ermee bezig bent? Ja!

En dat is ook het verschil tussen mensen die hun dromen wel realiseren en de mensen bij wie het bij dromen blijft. Het vraagt namelijk in beweging te komen en stappen te zetten om die dromen te realiseren.

Met onze droomreis in Australië in mijn achterhoofd heb ik het boek in een ruk uitgelezen.

Het boek staat boordevol met inzichten en afhankelijk van waar je zit in je proces doe je nieuwe inzichten op.

Mijn vijf inzichten uit het boek Life Safari

 1. Wat zijn mijn Big Five voor Life eigenlijk?
  Tijdens het lezen stelde ik mijzelf de vraag: heb ik mijn Big Five voor Life eigenlijk wel helder? Wanneer voel jij je succesvol in je leven? Wat wil je bereiken en hoe wil je terugkijken op je leven aan het eind? Een mooie vraag om de komende dagen eens verder over door te dromen en te fantaseren.
 2. Dromen hoeven geen dromen te blijven
  Je kunt je dromen waarmaken als je bereid bent om in beweging te komen en stappen te zetten. Je kunt blijven dromen over die droomreis of daadwerkelijk stappen zetten om die reis écht te gaan maken.
 3. We zijn allemaal verbonden met elkaar
  Wegen van mensen kruisen elkaar zodat we elkaar kunnen helpen een deel van onze Big Five voor Life te vervullen. Die Big Five hoeven niet hetzelfde te zijn, maar kunnen deels overlappen. Zo wilde ik vorig jaar meer met video’s gaan doen in mijn bedrijf, maar zag ik enorm op tegen de techniek. Ik vroeg om hulp en zo kwam Kristian op mijn pad die op zoek was naar een stageplek. Hij helpt me nu al een hele tijd met mijn video’s. Hij wil na zijn studie als ondernemer aan de slag en op dat vlak kan ik hem weer helpen. Onze Big Five is anders en toch helpen we elkaar. De mensen die je kunnen helpen, je ‘Wie’s’ kunnen overal om je heen zijn. Je moet alleen in de gaten hebben wie die ‘Wie’s’ zijn. Wat ik merk is dat het helpt om je droom uit te spreken. Hoe helderder jij je vraagt hebt des te makkelijker is het voor mensen om je te helpen of je in contact te brengen met mensen die je kunnen helpen.
 4. De reis is de beloning
  Als we iets heel graag willen kunnen we ons verliezen in het eindresultaat. We zijn alleen gericht op het bereiken van ons doel, maar we vergeten te genieten van de vreugde die het geeft om bezig te zijn met onze dromen. Dit herken ik van het lopen van een hardloopwedstrijd. Ik was tijdens het trainen en de wedstrijd alleen maar gericht op het verbeteren van mijn PR en vergat helemaal te genieten van de omgeving en van het publiek langs de kant. Ik irriteerde me aan mijn medelopers die ‘in-de-weg’ liepen. Ik heb zo hard gelopen dat ik ziek over de finish kwam. Mijn PR had ik net niet verbeterd. Chagrijnig en vol spierpijn kwam ik thuis. Hoe anders heb ik het ervaren toen ik een half jaar later een halve marathon liep. Tijdens de voorbereidingsloopjes liet ik mijn sporthorloge thuis. Ik genoot van het buiten zijn, mijn omgeving, het lopen zelf. Tijdens de halve marathon zelf genoot ik van het publiek en de muziek langs de kant en toen ik over de finish kwam was ik fysiek wel moe, maar nog wel aanspreekbaar. Die loop heb ik genoten van ieder moment. Wat een verschil!
 5. Het vraagt moed om je Big Five voor Life te volbrengen
  Veel mensen nemen hun Big Five voor Life niet serieus. Ze durven niet. Ze kijken aan het eind van hun leven terug terwijl ze zich afvragen hoe hun leven eruit gezien zou hebben als ze de moed hadden gehad om hun Big Five for Life na te streven. Niet je vader, niet je moeder, niet je partner, niet je kinderen, niet je werk kun je de schuld geven. Alleen jij kunt bepalen welke keuzes je dagelijks maakt. Vaak weten we al wel wat we niet willen. Dat is ook een manier om te ontdekken wat je wel wilt.


Heb jij jouw vijf grootste wensen en dromen helder?

Welke vijf dingen wil jij gezien, beleefd of meegemaakt hebben aan het einde van je leven?
En welke stap kun jij vandaag nog zetten om daar ruimte voor te maken?

Ik hoor graag van je!

Hartelijke groet,

P.s. In 2018 ga ik minimaal #abookperweek lezen. Heb je nog een boek voor me dat ik niet mag missen dit jaar? Ik hoor graag van je!